Specialistii sugereaza, prin intermediul unui studiu recent, ca baietii au nevoie chiar de mai multa afectiune ca fetele. Iata si motivele:
Creierul unui baiat se dezvolta diferit de cel al unei fete. In comparatie cu creierul unei fete, creierul masculin e mai greu si are un hipotalamus mai mare. Asta se intampla deoarece baiatul primeste o crestere a testosteronului in al treilea trimestru de sarcina, care, in afara de a-i mari greutatea creierului, asigura si o cantitate mai mare de muschi; lucru ce ajuta la forta fizica a baiatului, dar in acelasi timp il priveaza de anumite calitati precum autoreglarea emotiilor.
Fetele se maturizeaza mai repede ca baietii. Creierul unei fete se dezvolta intr-un ritm mult mai rapid decat cel al unui baiat. Baietii ajung cam la acelasi nivel la 6 saptamani dupa nastere, insa apoi continua sa isi dezvolte creierele mai lent decat o fac fetele. Conform unui studiu, creierul unei fetite nou-nascute este similar din punct de vedere psihologic cu creierul unui baiat de 4-6 saptamani.
Baietii sunt mai vulnerabili la stresul matern si la traumatismele de la nastere. Studiul subliniaza, de asemenea, ca embrionii de sex masculin sunt mai vulnerabili la stresul matern. Mai mult, fetusii masculi sunt predispusi la tulburari precum paralizia cerebrala. De asemenea, baietii au sanse mai mari de a se naste prematur. Practic, a nu le arata baietilor o doza mare de afectiune este o greseala!
Sfaturi pentru o buna dezvoltare a emotiilor la baieti:
- arata-i incredere baiatului tau. Asa va fi capabil sa isi exprime emotiile;
- asculta-l cu atentie cand are o nelamurire, o dilema, o problema existentiala. Nu te grabi sa ii dai sfaturi sau sa ii oferi solutii!
- citeste-i carti care promoveaza educatia, empatia si recunostinta.
- vorbeste-i despre sentimente si emotii de la o varsta frageda.
- ofera-i dragoste neconditionata in fiecare zi.
Citeste si: Cum sa inveti copilul sa citeasca