Cum sa cresti COPILUL. 7 comportamente care-i afecteaza dezvoltarea socio-afectiva

Cum sa cresti COPILUL. 7 comportamente care-i afecteaza dezvoltarea socio-afectiva

Parintii sunt exemple pentru copiii lor. Din pacate, nu mereu unele pozitive. Anumite comportamente ale parintilor pot influenta in mod negativ increderea de sine a celor mici. Astfel, sansele unei vieti de succes sunt reduse considerabil.

Pentru a te ajuta sa eviti aceste erori, le-am reprodus mai jos. Arunca o privire!

1. Nu lasi copilul sa experimenteze riscul. Traim intr-o lume care ne avertizeaza de pericole la fiecare pas. Siguranta pe primul plan - o preocupare care impune, din pacate, prea multa protectie pentru copil. Psihologii din Europa au descoperit ca, daca un copil nu se joaca afara si nu ii este permis sa experimenteze un genunchi julit, va avea anumite fobii ca adult; un adolescent trebuie sa o rupa cu un prieten sau o prietena pentru a aprecia maturitatea emotionala, cea responsabila cu relatiile de durata.

Daca elimini riscul din viata copilului, va deveni, cel mai probabil, o persoana aroganta, cu o stima de sine scazuta.

2. Il salvezi prea repede din situatii dificile. Salvand prea repede si rasfatand peste masura copilul, il vei obisnui sa evite greutatile. Mai mult, aflat in dificultate, copilul devenit acum adult nu va sti cum sa rezolve situatia pe cont propriu! Practic, va cere ajutorul parintilor in orice situatie mai delicata. Ce se va face, oare, cand parintii protectivi nu vor mai fi?!

3. Il cocolosesti. Nu supraestima copilul. Nu il lauda chiar si atunci cand merita dojenit. Copilul va observa, in cele din urma, ca mama si tata sunt singurii care cred ca este minunat atunci cand nimeni altcineva nu-i spune asta. Practic, pustiul va incepe sa se indoiasca de obiectivitatea parintilor lui; se va simti bine pe moment, dar va fi rupt de realitate. Copiii cocolositi pot deveni maturi cu grave probleme de comportament. Vor cauta sa minta, sa exagereze, sa triseze, doar pentru a evita realitatea dificila.

4. Lasi vina sa iti afecteze comportamentul. Copilul nu trebuie sa te iubeasca in fiecare minut. Asa ca nu-l rasfata peste masura! Un copil sanatos trebuie sa cunoasca si barierele sociale! Spune-i nu, de cate ori apreciezi ca e necesar, fara sa te simti vinovat. Va invata, astfel, sa lupte pentru valorile pe care le considera indispensabile.

Cei mai multi parinti, au tendinta de a le oferi copiilor tot ce doresc(mai ales, in familiile cu mai multi copii), indiferent daca este sau nu cazul. Cand un copil merita o rasplata, nu te apuca sa-i lauzi pe toti! Cel care a avut o reusita se va simiti nedreptatit, iar cei care n-au facut nimic sa fie laudati, se vor imprieteni cu iresponsabilitatea.

5. Nu impartasesti greselile trecutului tau. Orice adolescent sanatos va dori sa traiasca viata pe cont propriu. Nu incerca sa opresti zborul copilului tau! Poti incerca, in schimb, sa-l ajuti sa pluteasca peste norii negri. Impartaseste-i, fara rezerve, greselile majore pe care le-ai facut cand erai de varsta lui( evita lectiile despre fumat, alcool sau droguri). Il vei ajuta sa faca alegerile potrivite. De asemenea, copilul trebuie sa stie ca orice fapta proprie atrage niste consecinte. Transmite-i cum te-ai simtit cand te-ai confruntat cu o experienta similara, ce a condus la actiunile tale si ce lectii ai invatat din respectiva situatie. Pana la urma, nu reprezinti singura influenta asupra copilului tau! Asa ca incearca sa fii cea mai buna influenta!

6. Confunzi inteligenta sporita a copilului cu maturitatea sa. Doar pentru ca ai un copil supradotat, nu inseamna ca acesta e si pregatit pentru viata. Continua sa monitorizezi viata copilului genial! Altfel, va aluneca pe o panta total nedorita. Libertatea va fi perceputa in mod eronat chiar si de un adolescent foarte destept. Asadar, mare grija la libertatile specifice. Pentru a intelege mai bine cand trebuie sa le activezi, urmareste adolescentii de varsta copilului tau. Daca observi ca acestia fac mai mult pentru ei, decat baiatul/fata tau/ta, atunci mai amana momentul cand o sa proclami independenta fiului/fiicei tau/tale.

7. Creezi realitati ideale. E normal sa doresti tot ce e mai bun pentru copilul tau. Asta nu inseamna sa-i spui povesti rupte de realitate, minciuni albe(inofensive) care sa-l fereasca de raul din exterior. Daca ii prezinti copilului doar partea frumoasa de adevar, va avea un soc atunci cand se va confrunta cu realitatile dure. In plus, nu va pune pret pe cuvinte, va invata sa minta cu usurinta pentru a depasi o situatie dificila.

Concluzie? Copiii devin oglinda parintilor lor. Ce si cum reflecta acea oglinda, depinde enorm de tine, mama, tata!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Copiii spun lucruri trasnite. Stim asta inclusiv din cadrul unei celebre emisiuni tv. Cand sunt, insa, foarte...
A disciplina un copil nu inseamna a-l pedepsi, ci sa-l ajuti sa-si schimbe comportamentul in bine. Doar...
Orice copil are parte de suisuri si coborasuri in timpul dezvoltarii sale. Daca anumite semne neobisnuite persista...