Cum sa iti pastrezi copilul in siguranta atunci cand se afla in apa. Tine cont de aceste sfaturi:
1. Stabileste reguli si motiveaza-le. Odata ce copilul va intelege de ce exista o regula cu privire la intrarea in apa, va dezvolta un sentiment de frica sanatoasa. Explica-i, asadar, ce este inecul, ajuta-l sa isi inteleaga limitele, de ce trebuie sa ia pauze de la inot, de ce trebuie sa isi tina respiratia sub apa si de ce vestele de salvare sunt foarte importante.
2. Stabileste masurile de siguranta. Inainte de a intra in apa marii, in piscina sau in orice alt loc cu apa adanca, este important ca un copil sa inteleaga pericolele si sa respecte apa. Stabileste impreuna cu el locul pe unde trebuie sa intre in apa, pana unde se poate avanta, unde poate inota si unde nu, unde poate sari in apa si unde nu. De asemenea, fa-l sa inteleaga ca trebuie sa te anunte ori de cate ori vrea sa intre in apa. Astfel, vei putea sa-l supraveghezi.
3. Seteaza memento-uri care sa te ajute sa-l supraveghezi pe cel mic. Chiar daca vrei sa stai tot timpul cu ochii pe cel mic cat se afla in apa, nu e mereu posibil. Exista momente de distragere(telefon, alti oameni, alti copii etc) care pot cantari decisiv. Setarea unui memento pe telefonte va ajuta sa te intorci la supravegherea copilului!
4. Evita sa ai incredere ca altii iti pot supraveghea copilul. Nu lasa copilul pe mana altcuiva, indiferent dacaca e prieten sau chiar salvamar! Iar daca o faci, pune copilului vesta de salvare inainte ca acesta sa intre in apa! Strainii(chiar si un profesionist salvamar) pot simti o presiune uriasa stiind ca trebuie sa aiba grija de copilul altcuiva...
5. Pauza pentru tine si copiii tai. Copiii sunt plini de energie si de multe ori vor sa inoate mult si bine. Invata-l pe cel mic ca trebuie sa ia o pauza de la inotat! Astfel, ambii va veti odihni! Spre exemplu, obisnuieste-l sa iasa din apa pentru cateva minute o data la jumatate de ora.
6. Obisnuieste-l cu vesta de salvare. Un copil s-ar putea arata deranjat , vazand o asemenea vesta, pe motiv ca altii nu au. el de ce sa poarte?! Invata-l ca e vorba despre viata lui, nu despre o parada a modei, atunci cand intra in apa adanca! Tine minte: colacul de salvare poate fi insuficient!
7. Fa-l sa inteleaga ce reprezinta adancimea apei. Una dintre primele lectii trebuie sa fie despre adancimea apei in raport cu inaltimea copilului. Cel mic trebuie sa constientizeze ca acolo unde adancime trece 1,2 metri, va fi nevoit sa calce apa.
8. Invata-l regula de 5 secunde. Daca o persoana intra la fund si nu iese dupa 5 secunde, copilul tau ar trebui sa anunte un adult! Astfel, ar putea salva viata unui alt copil!
9. Invata-l sa respecte spatiul intim. In apa, spatiul intim(cei 40 cm distanta fata de alta persoana) e cu atat mai important! Chiar si cei mai buni inotatori, pot avea probleme cand sunt agatati de o persoana intrata in panica. Nu se pot mentine cum trebuie deasupra apei! Invata-ti copilul cum sa scape dintr-o astfel de situatie. Trebuie sa incerce sa mentina capul la suprafata, in timp ce impinge tare in brate si in picioare pentru a se indeparta de persoana care il trage sub apa! Dupa ce reuseste sa se indeparteze, va face tot posibilul sa aduca ajutoare pentru a-l salva pe cel aflat in pericol de inec!
Citeste si: Cum sa ramai la suprafata apei in caz de inec