Cum sa pregatesti COPILUL pentru VIATA. 5 aspecte de invatat pana la 18 ani

Cum sa pregatesti COPILUL pentru VIATA. 5 aspecte de invatat pana la 18 ani

Multi copii asteapta varsta de 18 ani ca pe o eliberare, ca pe un moment in care cred ca isi castiga independenta fata de parinti. Sigur ca dureaza, de obicei, putin mai mult pana isi gasesc calea, insa e important ca varsta maturizarii sa nu ii gaseasca nepregatiti, sa nu fie aruncati in lume fara sa stie ce, cum si cand au de facut.

Parintii trebuie sa constientizeze ca notele obtinute la scoala sunt prea putin importante pentru viitorul de succes al copiilor. De fapt, notele nu ii vor ajuta in viata reala. Pentru a se descurca in societate, acestia au nevoie de o altfel de pregatire. Iata cateva sfaturi in acest sens:

1. Lectura. Copilul tau ar trebui sa citeasca din placere, nu obligat. Va fi greu sa il convingi, mai ales in zilele noastre cand timpul petrecut in fata mijloacelor electronice este majoritar. Ai putea incerca sa il ademenesti cu lectura online. Astfel, nu va pierde cele mai frumoase povesti ale copilariei. Si, cel mai important, ii vei construi un vocabular, ce il va ajuta cu siguranta in viitor.

2. Responsabilitate. Multi copii sunt rupti de realitatile sociale, de cheltuieli, de valorile acestora. Nu ii ajuti, daca ii feresti de responsabilitate. Usor-usor, copilul tau trebuie sa stie cat costa apa, caldura sau electricitatea, de exemplu. Mai mult, ar trebui invatat sa-si creeze un buget minim. Pornind sa zicem de la o suma de 1000 pe luna. Cum s-ar descurca cu ea, tinand cont de intretinerea casei.

3. Aspectul practic

a. Gatitul. Un pusti de 18 ani care vrea sa plece de acasa pentru a-si costrui un viitor, va avea probleme daca nu stie sa gateasca strictul necesar. Nu trebuie sa il inveti sa prepare retete complexe. E suficient sa poata face o omleta sau o salata.

De asemenea, e important sa stie care sunt alimentele sanatoase, care nu costa, totusi, o avere. Sa stie sa cumpere alimente de calitate, raportandu-se la bugetul respectiv.

b. Ingrijirea hainelor. Un copil trebuie sa poata coase un nasture, la nevoie.

c. Curatenie. Daca il obisnuiesti rasfatat si ii faci mereu ordine in camera, il vei invata comod. Nu e bine! Cand o sa fie student, isi va deranja colegii, daca nu e capabil sa faca ordine in urma lui.

4. Civismul. Invata-ti copilul sa fie atent la nevoile celorlalti, sa ajute, cand e cazul. Spiritul civic e o problema a vremurilor noastre. Copiii trebuie sa stie ca nu pot face orice, oricand, pentru ca pot provoca rau celor din jur. Invata-ti copilul ce e politetea, cum sa isi controleze emotiile, care sunt extrem de puternice la varsta pubertatii.

5. Cunoasterea lumii. Calatoriile sunt printre principalele activitati care iti deschid mintea. Copiii ar trebui sa fie obisnuiti sa calatoreasca inca de mici, impreuna cu familia. Si ar trebui implicati in toate etapele pregatirii unei calatorii. Cand esti intr-o calatorie, lasa-i si pe ei sa faca programul, sa se descurce cu directiile, cu o limba necunoscuta.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Nu orice adult are o rabdare de fier, in ceea ce priveste copiii. Exista, din fericire, metode...
Nu e usor sa fii parinte, dar sa fii un parinte intelept este, cu siguranta, una dintre...
Pentru ca relatiile dintre frati si parinti sa fie cat mai armonioase si pentru ca micutii sa...