Fiti un model demn de urmat, deoarece copiii imita comportamentul parintilor. Asadar, puneti accent pe o alimentatia sanatoasa, faceti miscare si dati dovada de o atitudine pozitiva fata de propriul corp, iar daca incercati sa scapati de kilogramele in plus, nu o faceti in mod obsesiv, in fata copilului, bombardandu-l cu frustrarile voastre. In schimb, invatati-va copilul cat de importanta este sanatatea fizica si psihica.
Evitati comentariile negative cu privire la corpul copilului. Daca va faceti griji in legatura cu forma fizica a acestuia, inscrieti-l la un curs de gimnastica, arte martiale sau sport sau plimbati-va zilnic impreuna, pentru a face miscare.
Faceti-i copilului complimente, laudandu-i zambetul, ochii, simtul umorului, optimismul, perseverenta, sinceritatea etc. Puneti accent pe trasaturile legate de personalitate si construiti-i copilului o stima de sine puternica.
Insuflati-i copilului faptul ca aspectul fizic nu este atat de important ca si sufletul si personalitatea unei persoane.
Explicati-i copilului ca schimbarile fizice din timpul pubertatii sunt absolut normale si ca nu are nimic de ce sa se teama, deoarece sunt lucruri care se intampla tuturor.
Daca copilul aduce comentarii negative fata de propria persoana, nu le treceti cu vederea si discutati-le, pentru a gasi sursa acestora si pentru a-l face sa gandeasca pozitiv.
Daca copilul va spune ca alti copii fac comentarii negative cu privire la aspectul sau fizic, discutati cu el si faceti-l sa inteleaga ca copiii sunt rautaciosi si ca nu trebuie sa plece urechea la ce spun acestia.
Explicati-i copilului ca celebritatile nu sunt perfecte, asa cum apar in mass-media si ca totul tine de photoshop, pentru a le pune intr-o lumina pozitiva. Mai mult, puneti accent pe faptul ca acestea au in spate o echipa de stilisti, care se ocupa non-stop de imaginea lor publica si ca pana la urma sunt si ei oameni, cu defecte si calitati.
Incercati sa nu va expuneti copilul la emisiuni TV, filme, muzica sau reviste care nu promoveaza o imagine pozitiva de sine si cautati alternative pozitive, pentru a-i intari increderea de sine.
Explicati-i copilului ca nu exista o forma a corpului ideala, ci diferite forme si subliniati faptul ca anumite persoane publice au forme diferite ale corpului, iar acest aspect nu le influenteaza in mod negativ realizarile in domeniul in care activeaza.
Educati-va copilul sa fie sanatos, subliniind faptul ca persoanele slabute sunt mai predispuse la boli, decat cele corpolente.
Nu etichetati alimentele ca fiind „bune” sau „rele”, ci subliniati faptul ca moderatia este cheia sanatatii. Astfel nu interziceti total dulciurile, ci inlocuiti-le cu alternative sanatoase, mai gustoase.
Nu in ultimul rand, insuflati-i copilului si intregii familii un stil de viata activ si o alimentatie sanatoasa.