Adolescenta. Cum sa scapi de kilogramele in plus

Adolescenta. Cum sa scapi de kilogramele in plus

Pierderea in greutate te va ajuta sa te simti sanatos si increzator. Nu e usor. Stim. Ai scoala, prieteni si familie, intre care sa te imparti. Cu vointa si tinand cont de sfaturile de mai jos, vei reusi, insa.

HRANESTE-TE CORECT

1. Roaga-ti parintii sa te duca la medic. Inainte de a opera modificari in alimentatie, e bine sa ceri sfaturile unui specialist. Medicul te poate poate sa stabilesti cat si cum sa slabesti. De asemenea, un dietetician va fi capabil sa iti stabileasca cel mai bun plan de alimentatie.

2. Consuma carne slaba si alte proteine. Mananca preponderent carne slaba. De exemplu, friptura, hamburgerii si alte tipuri de carne rosie sunt , de cele mai multe ori, bogate in grasimi. Alternativele sun puiul, pestele si fasolea.

Daca esti fata cu intre 9 si 18 ani sau un baiat de 9 - 13 ani, ar trebui sa mancati echivalentul a 142 grame(5 uncii) in fiecare zi. Baietii de 14-18 ani ar trebui sa manance cam 174-175 grame. Aceste portii pot fi mai mici decat cele pe care obisnuiesti sa le consumi. De exemplu, o uncie inseamna un sfert de cutie de ton sau un ou. Pentru fasole, un sfert de ceasca este considerata o uncie.

3. Consuma fructe si legume din abundenta. Cand ti-e foamea incearca sa inlocuiesti mancarea preambalata cu fructe si cu legume. Poti incerca, spre exemplu, rosii cu branza saua rdei gras cu hummus. Daca esti in grupa de varsta 9 -18 ani, ar trebui sa consumi cam 2 cesti de fructe pe zi. Baietii de la 9 la 13 ani ar trebui sa primeasca 2 cesti si jumatate de legume, iar cei de 14-18 ani ar trebui sa consume 3 astfel de cesti. Fetele de la 9 la 13 ani ar trebui sa primeasca 2 cesti pe zi, in timp ce cele 14-18 ani, 2 cesti si jumatate.

4. Consuma cereale. Cerealele integrale sunt foarte bune, deoarece sunt mai putin rafinate si au mai multe fibre. Asta inseamna ca iti vor oferi senzatia de sdaturatie pentru o perioada mai lunga.

5. Alege lapte cu continut scazut de grasimi sau fara grasimi. Lactatele sunt o sursa buna de calciu si de proteine. Incearca, totusi, sa alegi lactate slabe in grasimi, precum lapte degresat, branza cu continut scazut de grasimi si iaurtul fara grasime.

6. Renunta la bauturile dulci. Bauturile zaharoase pot adauga multe calorii in dieta. Evita energizantele, bauturile carbogazoase pe baza de zahar sau de indulcitori. In schimb, trebuie sa consumi apa si diverse ceaiuri. Daca nu te omori cu apa simpla, o poti combina cu o feliuta de portocala/lamaie sau cu un strop de suc natural.i

7. Consuma cu masura. Este tentant sa mananci tot din farfurie. Mai bine te-ai concentra pe momentul cand te simti plin. Atunci trebuie sa te opresti, chiar daca mai ai in farfurie.

8. Evita alimentele bogate in calorii. Prajiturile, bomboanele si alte dulciuri nu trebuie sa fie o constanta alimentara.

FII ACTIV/A

1. Iesi la joaca. Ar trebui sa te misti cel putin o ora pe zi. Renunta, asadar, la telefon/tableta/jocuri si iesi sa te joci.

2. Gandeste-te la un sport. Fotbal, baschet, tenis, etc. Otice sport de miscare e binevenit. Il poti desfasura cu colegii la scoala sau intr-un cadru oficial(club). Pentru a doua varianta, e nevoie de ajutorul parintilor care sa te inscrie la sportul care-ti place.

3. Incearca ceva nou. Poate practici sport care nu te da pe spate. Anuntat-i parintii si acestia vor face tot posibilul sa te orienteze catre un sport mai potrivit pentru tine.

4. Ia pauze active. De exemplu, cand faci o pauza de la studiu, nu repeta vechiul obicei de a asculta muzica sau de a te juca pe telefon. Incearca sa dansezi pe o piesa ritmata, spre exemplu; sau alearga pur si simplu cateva minute prin camera. Aceste mici explozii de activitate te vor ajuta.

ALEGE OBICEIURILE SANATOASE

1. Implica-ti familia. Discuta cu parintii despre schimbarile sanatoase ce pot fi facute. D exemplu, ai putea sa le spui: Simt ca am o greutate nesanatoasa si as vrea sa slabesc? Voi n-ati vrea sa va implicati in asta! Sa traim toti mai sanatos!

2. Ascunde junk-food-ul. Daca se poate , indeparteaza astfel de alimente din bucatarie. Daca, in schimb, alti membri ai familiei consuma junk-food, roaga-i sa le tina cat mai departe de ochiul tau.

3. Nu fii prea dur cu tine. Toti gresim. E in natura umana. Cheia este de a face acest lucru cu moderatie. Daca vei reusi in 90% din timp sa nu o comiti, atunci vei fi bine. Nu te judeca aspru pentru orice greseala!

4. Mananca linistit. Stai la masa si mananca incet. Daca esti alaturi de cei dragi, cu atat mai bine. Nu e deloc o idee buna sa mananci din picioare sau in timp ce te uiti la tv. Nu vei mai avea control asupra cantitatii de alimente pe care o vei consuma.

5. Nu sari peste micul dejun. Micul dejun iti ofera energie pentru prima parte a zilei. Daca sari peste aceasta masa, ti se va face foame si cel mai probabil vei luat tot felul de gustari la scoala.Ceea ce evident va contribui la acumularea kilogramelor in plus.

6. Dormi suficient. Lipsa somnului te va ingrasa in timp. In perioadele de studiu, e indicat ca un elev sa doarma intre 9 si 11 ore pe noapte.

7. Invata sa elimini stresul. Viata unui adolescent nu e usoara. Scoala, familie, prieteni. Nu e usor sa faci fata! Stresul acumulat iti poate aduce si kilograme in plus. Asa ca trebuie sa gasesti resurse sa il reduci. Poti iesi in natura, de cate ori te simti prea incarcat de ganduri negative. De asemenea poti incerca exercitii de respiratie sau poti citi o carte care ti se pare interesanta.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Proteinele joaca un rol major in organism, fiind importante si in pierderea in greutate. Carnea slaba precum...
Multe persoane vor sa scape rapid de kilogramele in plus. Daca te afli intr-o situatie asemanatoare, nu...
Dietele restrictive si suplimentele alimentare care promit o pierdere rapida si fara efort in greutate au, de...