Peltea de gutui

Peltea de gutui

Daca ti-au ramas cateva cotoare si coji de gutui, nu le arunca pentru ca le poti folosi la realizarea unui jeleu de gutui, numit peltea.

Ingrediente:

- 1 litru zeama in care au fiert gutuile,
- 1 kg zahar.

Mod de preparare:

1

Se aleg gutui frumoase, de preferinta mici, galbene, coapte si fara pete.

2

Se spala, se sterg cu o carpa de puful de deasupra, se taie in patru si fiecare sfert in doua. Nu se curata de coaja si nu se scoate mjlocul care contine o cantitate mare de materie gelatinoasa (pectina).

3

Se pun intr-o cratita cu apa, pe masura ce sunt taiate, socotind 2 litri de apa la 1 kg de gutui.

4

Se adauga si cateva mere cretesti rosii, taiate in sferturi. Se lasa sa fiarba circa o ora, la foc mic, pana ce gutuile sunt atat de moi, incat pot fi strapunse usor cu coada unui chibrit.

5

Se lasa sa se limpezeasca zeama asa cum s-a aratat la pelteaua de mere. 

6

Se pun la fiert zeama limpezita si zaharul. Se lasa intai pe marginea focului pana se topeste zaharul, apoi se fierbe la foc bun, luand spuma de cate ori este necesar.

7

Se incearca daca este gata punand putina peltea pe o farfurioara. Dupa ce s-a racit, se desparte cu lingurita in doua, formand o carare. Daca nu se uneste la foc pelteaua este gata.

8

Se toarna fierbinte in borcane.

Ceea ce ramane dupa ce se strecoara zeama, se poate intrebuinta pentru a face marmelada sau pasta de gutui, deci nu se arunca absolul nimic.

Etichete: peltea, peltea gutui, gutui

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pentru peltea se aleg mere Renete, sau mere cretesti, rosii si cu miezul mai tare. Cele fainoase...
Acest desert dulce se prepara din fructe si zahar, astfel ca pentru fiecare kilogram de mure se...
Pentru pelteaua de caise se foloseste un gramaj mai mare de zahar comparativ cu marmelada. Ingrediente: ...