Ingrediente ( pentru 8 portii)
Pentru aluat:
• 1 cana de lapte
• ⅔ cana de zahar
• 1½ linguri de drojdie uscata
• ½ cana de unt nesarat, moale + 6 linguri de unt topit
• 2 oua mari
• ½ lingurita de sare
• 4½ cani de faina
• 2 lingurite de scortisoara macinata
Pentru umplutura:
• ½ cana de zahar
• ¾ cana de faina
• 2 linguri de lapte praf degresat
• ¼ lingurita de sare
• ¼ cana de unt nesarat, taiat bucatele
• 1 lingurita de esenta de vanilie
• ½ cana de bombonele din zahar decorative
Pentru glazura:
• 1 cana de zahar praf
• 3 linguri de smantana dulce integrala
• 1 lingurita de esenta de vanilie
Mod de preparare:
Incalziti laptele la foc mic, intr-o cratita, timp de 5-7 minute, pana cand ajunge la 35 de grade Celsius.
Puneti laptele, zaharul si drojdia intr-un mixer si amestecati-le bine. Acoperiti bolul cu un prosop si lasati compozitia sa se odihneasca 5-10 minute, pana cand drojdia se transforma in spuma si prezinta bule.
Adaugati ouale, untul si sarea in compozitie si amestecati-le bine, cu ajutorul unei spatule, pentru a le omogeniza.
Adaugati faina si amestecati ingredientele cu mixerul (6-12 minute), pana cand se formeaza un aluat moale.
Puneti aluatul pe un blat de lucru, presarat cu faina si framantati-l timp de 2 minute cu mainile, pentru a-l face mai maleabil.
Formati, apoi, o bila de aluat si puneti-o intr-un bol uns cu unt. Acoperiti aluatul cu un prosop si lasati-l sa dospeasca timp de 1-2 ore.
Puneti aluatul pe o suprafata presarata cu faina si intindeti-l cu ajutorul unui facalet, dandu-i forma dreptunghiulara, de aproximativ 25 x 60cm. Nivelati aluatul si indreptatiu marginile.
Pentru a face umplutura puneti zaharul, laptele praf, sarea si faina intr-un robot de bucatarie si amestecati-le timp de 10 secunde. Adaugati apoi untul si mai amestecati 10 secunde. La final, adaugati esenta de vanilie si bombonelele decorative si mai amestecati 10 secunde. Turnati compozitia intr-un bol mic.
Pentru a forma melcii, intindeti 6 linguri de unt topit pe suprafata aluatualui intins, presarand apoi scortisoara si umplutura.
Rulati strans aluatul si taiati-l in 15 felii. Puneti melcii cu scortisoara pe o tava si acoperiti-i cu o folie de celofan, lasandu-i sa dospeasca timp de 2 ore, pana devin pufosi.
Preincalziti cuptorul la 200 grade Celsius si tapetati o tava de copt cu hartie cerata.
Puneti melcii cu scortisoara in tava tapetata cu hartie de copt si acoperiti-i cu folie de aluminiu, pentru a nu se rumeni prea repede, apoi dati-i la cuptor timp de 25 de minute, pana devin aramii.
Puneti melcii cu scortisoara la racit, pe o tava separata.
Pentru a face glazura, amestecati zaharul praf, smantana integrala si esenta de vanilie intr-un bol mic, pana obtineti o pasta subtire si omogena.
Intindeti glazura pe melcii cu scortisoara, cu ajutorul unei lingurite si serviti-i cu un pahar de lapte rece.