Care este legatura fascinanta dintre miros si amintiri

Care este legatura fascinanta dintre miros si amintiri

Mirosul este simtul prin care organismul percepe proprietatile unor substante, venind in contact cu particulele volatile degajate de acestea. Fara miros nu ne-am putea bucura prea mult de viata, deoarece nu am fi capabili sa recunoastem ceea ce ne place si ceea ce ne displace. Intre miros si creier exista o relatie stransa, despre care vom vorbi in cele ce urmeaza.

Treci pe langa o brutarie si brusc mirosul de paine proaspata iti aduce aminte de copilarie, de vremea cand petreceai toate vacantele la bunica. Sau treci pe strada si un iz de parfum iti aduce aminte instant de mama ta...Este cu adevarat uimitor cum mirosurile pot declansa cele mai vii amintiri si cele mai puternice emotii. In spatele acestei relatii exista raspunsuri stiintifice! Iata cum si de ce mirosurile pot declansa amintiri:

Anatomia creierului este cea care leaga strans mirosul si memoria. Partea a creierului care se ocupa cu mirosul poarta numele de bulb olfactiv. Aceasta structura trimite fara oprire informatiile catre alte parti ale creierului, in special catre hipocamp, acea parte a creierului ce joaca un rol crucial in crearea de noi amintiri. Bulbul olfactiv si hipocampul sunt situate aproape unul de celalalt.

Bulbul olfactiv are, de asemenea, acces rapid si usor la amigdala, structura creierului care este responsabila cu amintirile si raspunsurile emotionale. Faptul ca bulbul olfactiv este in apropierea structurilor creierului legate de amintiri si emotii explica de ce mirosurile pot provoca nostalgie.

Este posibil sa nu identifici mirosuri particulare in anumite momente ale vietii, insa creierul tau asociaza aceste mirosuri cu anumite amintiri . Daca prima dataai incercat un rulou cu scortisoara acasa la bunica, vei conecta, de obicei, acel miros specific cu respetiva casa. Se va intampla de fiecare data cand vei simti acest miros, indiferent unde te vei afla.

Gusturile pot declansa, de asemenea, amintiri. Conform stiintei, aromele alimentelor pe care le consumam sunt de fapt o combintaitede gusturi (dulce, de exemplu) si mirosuri. Astfel, nostalgia te poate lovi puternic atunci cand mananci ceva pe care creierul tau il asociaza cu o anumita perioada a vietii tale.

Mirosurile pot antrena creierul. Simtul mirosului este strans legat de structurile creierului uman. Datorita acestui fenomen poti antrena creierul si abilitatile cognitive prin puterea mirosului. Mai exact, diferitele mirosuri, memorarea si identificarea lor, pot imbunatati abilitatile cognitive care nu sunt legate de miros, cum ar fi fluenta verbala (capacitatea de a produce cat mai multe cuvinte dintr-o anumita categorie). Asa-numitul antrenament al mirosului care incurajeaza oamenii sa memoreze diferite mirosuri poate genera noi conexiuni intre celulele creierului sau poate intari conexiunile existente.

Citeste si: Cum sa mentii creierul sanatos. Tine cont de acest sfat

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Miros de picior sau picioare mirositoare, este cunoscut sub denumirea de bromhidrosis si poate fi foarte jenant...
Mirosul de tigara este cel mai pacatos pentru ca intra in haine, in mobila, in tapiterie, in...
Mirosul de tigara este inconfundabil, omniprezent si greu de tolerat de catre nefumatori. Imprimat intr-o incapere sau...