Aproximativ 60% dintre adulti nu pot purta o conversatie de 10 minute, fara sa minta cel putin o data. In acelasi timp, nimeni nu vrea sa fie inselat. Asa ca ar fi bine sa inveti sa citesti un mincinos. El ofera anumite semnale clare in comunicarea cu tine. Iata care sunt acestea:
1. Foloseste prea mult mainile pentru a gesticula. Mintea unui mincinos lucreaza pe mai multe paliere in momentul rostirii unei minciuni: inventarea povestii, interesul pentru interlocutor(trebuie sa vada daca acesta crede sau nu) si adaugarea de informatii care sa dea un aer de credibilitate povestii. Astfel, vei observa ca gesticularile din maini se intampla, in cazul unui mincinos, chiar si dupa ce a servitr minciuna. Un om care spune adevarul gesticuleaza inainte de a rosti ceva. In plus, un studiu recent a demosntrat faptul ca mincinosii sunt mai predispusi sa gesticuleze cu ambele maini .
2. Nu spune suficient sau spune prea multe. Daca pui o intrebare unui mincinos, acesta are tendinta de a oferi mai putine detalii decat un om care spune adevarul. Exista o absenta a cuvintelor descriptive din partea mincinosului. Persoana caree spune adevarul isi pastreaza povestea de fiecare data, in timp ce un mincinos o schimba fara sa adauge detalii. Pe de alta parte, mincinosul incearca sa lungeasca povestea, adaugand cat mai multe cuvinte. Discursul unui mincinos poate fi agitat, dar fara informatii importante.
3. Au tendinta de a se comporta la extreme. Un mincinos poate deveni ostil sau defensiv tocmai pentru a te face sa te indoiesti. E o inselatorie prin care acesta se concentreaza concentreaza pe lipsa ta de incredere. Moncinosul chiar te poate ameninta, atunci cand nu il crezi!
4. Isi misca picioarele peste masura. Un om care da din picioare( le serpuieste unul peste altul) in timp ce iti spune ceva e foarte posibil sa minta!Fluctuatiile sistemului nervos autonom apar in timp ce inventeaza povestea. Mai exact, mincinosul devine mai nervos.
5. Incearca sa amane. Daca o persoana fara deficiente de auz, vorbire sau intelegere, rapsunde la o intrebare dupa mai mult de 5 secunde, e foarte posibil sa urmeze o minciuna din gura sa! Mincinosii tind, de asemenea, sa-si suprime emotiile. Fii, asadar, atent/a la detalii: vorbirea lenta poate fi cauzata de oboseala sau poate fi modalitatea generala de exprimare a interlocutorului! In aceste doua cazuri, nu putem vorbi despre identificarea unui mincinos. In schimb, daca interlocutorul vorbeste , in general, cursiv, dar o lungeste cand rapsunde intrebarilor tale, inseamna ca te minte!
6. Foloseste tactici de diversiune. Acestea includ:
- fraze(idei neterminate). Incepe cu un subiect si brusc continua cu altul;
- folosirea de fraze fara sens pentru a te deruta;
- raspunsuri cu intrebari. O persoana care raspunde unei intrebari cu o alta intrebare e clar ca ascunde ceva.
7. Tinde sa ridice buza de sus spre stanga. Fii atent la gura persoanei cu care discuti. Zambetul unui mincinos se dezvolta, de obicei, pe partea stanga(ridica buza de sus spre stanga).
8. Foloseste cuvinte ce transmit emotii negative. Mincinosul are tendinta de a folosi un limbaj negativ, care sa transmita ura, tristete, lipsa de valoare etc. De obicei, e nervos si se plange de orice.
Citeste si: Cum sa depistezi minciuna in cateva secunde