Nu toti oamenii mint la fel! Unii o fac prin evitarea adevarului, altii fac o placere din minciunile gogonate. La un moment dat, oricine minte, chiar si cel ce uraste minciuna, deoarece se simte obligat sa o faca(protejeaza pe cineva, nu vrea sa supere pe cineva etc). Nu exista niciun semn universal care sa poata dovedi cu 100% certitudine ca o persoana minte. Totusi, exista cateva trucuri prin care poti detecta un interlocutor care minte:
1. Urmareste pauzele. Unul dintre cele mai comune indicii de comunicare ce dezvaluie minciuna este reprezentat de pauzele din vorbire. Prin aceste pauze presarate cu sunete interjectionale precum, mmmm, pfff, ah, uh etc, mincinosul nu face altceva decat sa isi ia timp pentru a crea minciuna.
2. Vezi cat dureaza emotia. De obicei, emotiile reale nu dureaza mai mult de 5 secunde. Daca cineva isi exprima emotia mai mult de 5 secunde, cel mai probabil este fals. Nu poti avea aceeasi expresie faciala timp de 10 secunde la rand, nu? Asa ca ai grija la acest aspect.
3. Atentie la momentul negativ. Emotiile sunt intotdeauna delcansate primele. Apoi, urmeaza cuvintele. Daca o persoana spune mai intai Sunt suparat si abia apoi poti vedea o expresie faciala furioasa, ceea ce tocmai ai auzit e o minciuna.
4. Verifica sinceritatea emotiilor. Emotiile sunt sincere si nu este intotdeauna usor sa le reproduci, asa ca incearca sa vezi cat de sincer este interlocutorul. Emotia este sincera atunci cand nu doar o parte a fetei se schimba. De exemplu, daca o persoana zambeste, nu numai buzele sale se misca, ci intreaga fata( ar trebuie sa de formeze riduri de expresie, iar sprancenele sa se ridice). Fenomenul este valabil in cazul oricarei alte emotii.
5. Fii atent/a la repetari. La fel ca pauzele, si repetarile din vorbire pot dezvalui un mincinos. Daca el sau ea repeta in mod constant ceva, poate insemna ca incearca sa te convinga atat pe tine, cat si pe sine de ceea ce spune.
6. Raspunsul cu ajutorul cuvintelor folosite in cadrul intrebarilor. Alegerea cuvintelor spune si ea multe. Daca o persoana le foloseste exact pe aceleasi care au fost utilizate in intrebare, nu se simte suficient de libera si incearca sa ramana la ceea ce ai spus, deoarece s-ar putea sa ii fie teama sa spuna prea multe sau sa dezvaluie altceva. Repetarea intrebarii in sine inainte de a raspunde la ea este, de asemenea, un semn de neadevar. Este ceea ce fac multi mincinosi pentru a-si lua timpul si a veni cu un raspuns.
7. Acoperirea fetei/gurii. Unul dintre cele mai usoare semne de minciuna prin intermediul limbajului corporal este acoperirea fetei/gurii. Un om care minte are, d eobicei, acest tic usor de observat.
Citeste si: Cum sa identifici un mincinos. Tine cont de aceste semne