Cum sa depistezi minciuna in cateva secunde

Cum sa depistezi minciuna in cateva secunde

Nimeni nu doreste sa aiba in preajma persoane false, mincinoase. Dar cum facem selectia? Cum ne ferim de cei care mint? In primul rand, ne bazam pe fapte. Dupa o perioada in preajma unui astfel de om, minciuna va rasufla, ca doar are picioare scurte, nu!? Sigur, putem evita contactul prelungit cu un mincinos, folosindu-ne intuitia. Cu cat intuitia are mai multa acuratete, cu atat vei elimina mai rapid mincinosii din jur.

De ce mint oamenii:

1. Pentru protectie(personala sau a oamenilor importanti)

2. Pentru a obtine un beneficiu.

3. Dintr-o placere care se transforma, in timp, in dependenta - boala se numeste mitomanie.

Cum sa depistezi minciuna. Demascarea minciunii nu este o stiinta, desi se fac cercetari continue in acest sens. Exista chiar si un serial de televiziune care a abordat pe larg acest subiect. Se cheama Lie to me si merita vizionat. Vezi trailer-ul, aici. Productia analizeaza minciuna mai ales din punctul de vedere al limbajului nonverbal. Exista gesturi, ticuri care denota ca omul din fata ta minte:

1. Incapacitatea de a interactiona vizual cu persoanele din jur. Cand un om minte, in general, nu are curajul sa priveasca in ochii celui vizat de minciuna. Cei mai expertimentati dintre mincinosi(mitomanii) pot disimula, uitandu-se in ochii tai, insa tot vor avea scurte momente in care lasa privirea in pamant. Semn, nu-i asa, ca acolo exista un regret, un sentiment de vinovatie sau poate o neliniste combinata cu placerea bolnava de a minti...

2. Gestica stereotipa. Exista o intreaga lista de gesturi care demonstreaza ca omul din fata ta minte. Printre cele mai cunoscute: motolirea obiectelor vestimentare, trecutul mainii prin par, atingerea fetei in mod repetat cu mana in aceeasi zona, mutarea unui obiect dintr-o parte in alta(pahar, sa zicem) etc.

3. Pauze comportamentele. Raspunsuri ezitante. Daca intrebi o persoana ceva neclar, cum ar fi ce facea acum 5-6 ani, vei sesiza ca face o pauza de gandire si realizeaza ca nu isi poate aminti. Pauza respectiva va fi intalnita si la un criminal, sa zicem, in momentul in care va fi intrebat daca nu cumva a omorat pe cineva in urma cu 5-6 ani. Pauza indica evitare si atrage o minciuna.

4. Deconectare verbala/nonverbala. Stii prototipul acela care da afirmativ din cap, raspunzand nu? Vorbim despre un mincinos...

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Nimeni nu doreste sa aiba in preajma persoane false, mincinoase. Dar cum facem selectia? Cum ne ferim...
Crezi ca minti convingator? Daca o faci, probabil ca da. Corpul tau, insa, nu poate tine ritmul...
Omul cat traieste invata! E o vorba din popor, care se potriveste la scara larga. Din pacate,...