Iata care sunt cele mai stralucite descoperiri din ultimii ani in domeniul cercetarii creierului:
1. Oboseala cronica agraveaza memoria. Oamenii de stiinta de la Universitatea Berkeley din California au dovedit ca lipsa de somn poate afecta grav memoria, ducand chiar la instalarea bolii Alzheimer. In timpul somnului de noapte, celulele creierului elimina compusi toxici periculosi. Daca o persoana nu doarme suficient, in mod frecvent, efect asupra celulelor creierului poate fi devastator.
2. Stresul prelungit distruge creierul. Scaderea memoriei, incapacitatea de a invata, lipsa de autocontrol sunt provocate de stresul cronic. In plus, stresul duce la iritare, anxietate, stare de tensiune si lipsa de concentrare.
3. Dragostea si ura au multe in comun. Cercetatorii britanici au descoperit ca dragostea si ura provin din zone similare ale creierului. Cu toate acestea, spre deosebire de ura, dragostea reduce in mod semnificativ activitatea zonelor responsabile de judecata si de gandire logica.
4. Creierul este sensibil la deshidratare. Creierul uman are in componenta aproape 80% apa. Prin urmare, chiar si o pierdere moderata de lichid (aproximativ 2%) reduce concentrarea si vigilenta si duce la deteriorarea memoriei pe termen scurt.
5. Sarcina schimba structura creierului. Sarcina reduce cantitatea de materie cenusie din zona creierului responsabila de cognitia sociala si de abilitatea de a intelege alte persoane. Este necesar sa intaresti conexiunea mama-copil, sa ajuti o femeie sa inteleaga nevoile copilului ei si sa observe potentialele pericole externe.
6. Excesul de zahar din dieta influenteaza negativ memoria si reduce capacitatea de a invata. Abundenta de fructoza din dieta incetineste creierul si ii reduce capacitatea de a invata, de a procesa amintirile si de a se concentra. Acestea sunt efecte ale excesului de zahar, care distruge conexiunile neuronale din creier. Oamenii de stiinta subliniaza faptul ca zaharul produs on mod industrial este mult mai nociv (adaugat la bauturi racoritoare, condimente, sosuri si alimente pentru copii). Din fericire, produsele care contin acizi grasi omega-3 (peste gras, nuci si ulei de peste) elimina consecintele acestei tulburari.
7. Dragostea romantica si sentimentele materne sunt foarte asemanatoare. Se pare ca, in functie de activitatea creierului, relatiile romantice si sentimentele materne sunt foarte asemanatoare, existand, evident, diferente. De exemplu, dragostea pasionala activeaza zonele creierului legate de excitatia sexuala. In plus, senzatia de anxietate si teama scad, iar senzatia de euforie creste. Iubirea materna activeaza, in schimb, zonele responsabile de formarea afectiunii.
8. Pictura imbunatateste activitatea creierului. Un studiu a aratat ca pictura si contemplarea operelor de arta imbunatatesc interactiunea dintre zonele creierului si incetinesc procesul de imbatranire. Un grup de cercetatori a evidentiat influenta artei asupra persoanelor cu varste cuprinse intre 62 si 70 ani. Jumatate dintre subiecti au participat la un curs de istoria artei, iar cealalta jumatate a urmat un curs de pictura. Cei inscrisi la pictura au avut rezultate mult mai bune in ceea ce priveste acticitatea creierului.
9. Cititul antreneaza creierul. Oamenii de stiinta de la Oxford au demonstrat ca lectura antreneaza creierul. De asemenea, cititul activeaza zonele care nu sunt folosite in alte momente. Cand lecturezi, sangele pompeaza in zonele creierului responsabile de concentrare si de cunoastere. In schimb, acest efect benefic nu apare atunci cand te uiti la tv sau cand te joci pe calculator.