Cum sa recunosti un mincinos compulsiv

Cum sa recunosti un mincinos compulsiv

Minciuna patologica(compulsiva) reprezinta o forma complexa a minciunii si se poate manifesta pe tot parcursul vietii unui individ. Exagerarea invaluita in persuasiune este principalul semn ca ai fata un mincinos compulsiv. Scopul unui astfel de individ nu este deloc concret, minciunile neurmarind vreun beneficiu.

Minciuna compulsiva(patologica) este declansata de o placere pe care persoana in cauza nu o constientizeaza, o placere bolnavicioasa. Iata cum poti depista un mincinos patologic:

1. Manipularea sa, o arta. Un astfel de individ nu greseste cand vine vorba de mintit. Reuseste chiar sa isi faca tactici psihologice prin care incearca sa te controleze, in asa fel incat sa il crezi pe cuvant. Nu are niciodata remuscari, deoarece nu il intereseaza sa constientizeze o posibila greseala personala. Fugi de o astfel de persoana!

2. Limite inexistente. Mincinosii compulsivi se aseamana narcisistilor. Profita de oamenii cu buna credinta si intra lejer pe sub pielea lor. Apoi, vor incerca sa preia controlul si sa manipuleze respectiva victima. Daca sesizezi in cercul tau de prieteni pe cineva care se comporta ca painea lui Dumneze, e posibil sa fie vorba de un mincinos compulsiv, care cauta sa ii atraga pe ceilalti in jocul lui bolnav.

3. Cauta intotdeauna sa impresioneze. Mincinosul compulsiv isi formeaza o imagine a vietii sub aspectul puritatii angelice. Mereu va fi victima unei situatii, iar cei din jur trebuie sa il creada pe cuvant si sa il sustina. Pentru a atrage atentia va inventa tot felul de situatii.

4. Reactia lipseste atunci cand minte. Un om care minte conjunctural traiesc o emotie negativa in acele momente: anxietate, balbaiala, privire in pamant etc. Mincinosul compulsiv nu da niciun semn, deoarece el chiar crede in propriiile minciuni.
Oamenii care spun cate o minciunica se simt anxiosi in momentul in care fac asta si prezinta reactii fizice usor de observat: tremur in voce, transpiratie in exces si lista poate continua. Mincinosul compulsiv nu are astfel de trasaturi, caci el crede in ceea ce minte.

5. Alte elemente negative ale personalitatii:

- obsesie.

- furie.

- stima de sine scazuta.

- atitudine abuziva

- impulsivitate

- agresivitate

- gelozie exacerbata.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Crezi ca minti convingator? Daca o faci, probabil ca da. Corpul tau, insa, nu poate tine ritmul...
Nimeni nu doreste sa aiba in preajma persoane false, mincinoase. Dar cum facem selectia? Cum ne ferim...
Omul cat traieste invata! E o vorba din popor, care se potriveste la scara larga. Din pacate,...