Cum sa asiguri buna functionare a unui computer?

Cum sa asiguri buna functionare a unui computer?

Un computer care functioneaza in parametri normali, atinge o viteza mai mare atat prin RAM cat si pe Internet, indiferent de configurare. Dar cum orice tip de sistem se degradeaza un timp, iata ce puteti face pentru a a sigura o buna functionare a computerului personal:

1

Software-ul si hard drive-ul:

- Stergeti toate lucrurile nefolositoare lasate in urma de browsere. Puteti folosi utilitatea Disk Cleanup, inclusa in sistemul Windows sau puteti descarca un program freeware cum ar fi CCleaner. In Linux puteti folosi Kleansweep sau Bleachbit. Cookies si cache lasate in urma de browsere pot ocupa inutil un spatiu de cativa gigabytes, asadar este absolut necesar sa le stergeti.

- Cautati si distrugeti programele spyware si/sau virusii de pe computerul personal. Exista nenumarate unelte folositoare in acest sens, cum ar fi Antivirusul AVG. Puteti obtine aceste unele, in mod legal, de pe site-ul Download.com.

- Faceti o defragmentare a hard drive-ului in fiecare luna, pentru a asigura buna functionare a computerului. Windows XP contine o utilitate, in acest sens, insa exista si o unealta numita Magical Defrag, care defragmenteaza in mod automat sistemul, in perioadele cand acesta nu functioneaza.

- Dezinstalati programele pe care nu le mai folositi si stergeti muzica pe care nu o mai ascultati. Cu cat exista mai mult spatiu liber pe computer, cu atata acesta va functiona mai bine, imbunatatindu-si performanta.  

- Utilizati comanda msconfig din promptul comandei RUN, pentru a deschide o fereastra ce va va permite sa debifati programele de start up, pe care nu le utilizati.

- Folositi sistemele de management al disk-ului de pe computer:

Pentru Windows, selectati Performance si Maintenance si apoi alegeti "Rearrange items on your hard disk..." si "Free up space on your hard disk."

Pentru Mac, mergeti la Applications Folder, selectati Utilities Folder si apoi lansati Disk Utility.

2

Hardware-ul / CPU (Unitatea Centrala)

- Folositi un UPC pentru computer, pentru a-l proteja de fluctuatii elecrtice.

- Tineti cont de faptul ca computerul poate acumula foarte mult praf, in decursul unui an, in functie de locul unde il tineti. Curatati unitatea centrala o data la cateva luni, indepartand praful de la baza cu jutorul aspiratorului sau a unei carpe de bumbac, apoi folositi un spray cu aer comprimat, pentru un mai bun rezultat. Acordati o atentie sporita radiatorului si ventilatorului unitatii centrale. Tineti ventilatorul nemiscat in timpul curatarii cu spray cu aer comprimat, deoarece riscati sa-l desurubati, lucru ce va duce la marirea zgomotului in timpul functionarii. Aplicati spray-ul si pe intrarile sursei de curent. Inlocuiti ventilatorul daca vi se pare ca scoate un zgomot nefiresc.

- Aveti grija atunci cand conectati porturi USB , boxele, imprimanta, tastatura, etc. Porturile USB se pot strica foarte usor daca nu sunt introduse cu atentie.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Setarea unei parole pe un computer cu sistem de operare Windows reprezinta un procedeu rapid si usor,...
Numarul utilizatorilor iTunes a crescut o data cu popularitatea iPod-urilor. Transferul, copierea si editarea fisierelor audio pe...
Placa video determina, in mare parte, numarul de culori si rezolutia monitorului unui computer. Iata cum se...