Cum sa partitionezi hard-ul unui laptop?

Cum sa partitionezi hard-ul unui laptop?

Orice hard necesita a fi partitionat.

Partitionarea se poate face pe o singura partitie care sa cuprinda tot spatiul hard-ului sau pe mai multe partitii, in functie de nevoi. O partitionare buna a hard-ului te scuteste de multe probleme ce ar putea sa apara mai apoi. Multi prefera sa aiba o singura partitie pe care sa se afle si sistemul de operare si alte fisiere, dar asta nu e o practica buna pentru ca, in cazul in care ceva nu merge la nivelul sistemului, se pot pierde toate datele din partitie.

Daca folosesti un hard mai vechi la laptopul tau, iata ce trebuie sa faci pentru partitionarea acestuia:

- Salveaza toate datele pe care le ai in hardul pe care vrei sa-l partitionezi pentru ca partitionarea hard-ului necesita mai intai formatarea acestuia. Poti sa le salvezi pe cd-uri, dvd-uri sau, cea mai buna varianta, pe un hard extern. Ar fi bine sa  salvezi pe hard si programele  de care crezi ca vei avea nevoie dupa formatare.

- Instalarea sistemului de operare sau formatarea unui sistem deja existent presupune utilizarea unui cd bootabil cu sistem de operare. Se introduce cd-ul bootabil si se ruleaza cd-ul; va aparea un ecran albastru si se asteapta cateva minute pana se incarca si apoi trebuie sa apara un ecran in care sunt specificate partitiile existente si dimensiunile acestora. Daca ai un hard mai vechi, rulat, trebuie sa formatezi partitiile existente pe hard inainte de a crea alte partitii.

Multi prefera sa partitioneze hard-ul in 2: C si D. Trebuie sa ai in vedere ca partitia de sistem sa nu fie prea mica, pentru ca astfel va rula mai greu si in timp pot aparea probleme sau o incarcare mai grea a sistemului.

- Crearea partitiei. Selecteaza Create Partition  si stabileste dimensiunea dorita pentru aceasta, iar apoi se poate instala in aceasta partitie, sistemul de operare.

- Finalizeaza instalarea sistemului de operare, setand data, zona, dupa care poti sa formatezi cealalta partitie.

- Formatarea celeilalte partitii. Daca ai ca system de operare Windows XP, dai click dreapta pe icon-ul My Computer si apoi apesi pe Manage, apoi apesi, la Storage pe Disk Management si vei putea vedea intr-un ecran, toate partitiile disponibile din sistem. Apasa click dreapta pe partitia goala creata mai devreme si apasa pe partition. Daca vrei si alte partitii, se foloseste aceeasi metoda, asta in functie de spatiul disponibil pe hard.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Memoria RAM a unui computer este responsabila cu incarcarea si rularea programelor in sistemul de operare. Cu...
Daca ai observat ca laptopul sau PC-ul functioneaza mai greoi, inseamna ca probabil trebuie sa “cureti” calculatorul...
Ai observat ca in ultimul timp calculatorul porneste foarte greu, se incarca greu, merge greu pe internet? ...