Cum sa faci dus Navy. Spala-te cu placere si economiseste apa

Cum sa faci dus Navy. Spala-te cu placere si economiseste apa

Dusul Navy(marina, in romana) este o metoda de spalare care foloseste o cantitate mult mai mica de apa decat dusul clasic! Acest tip de dus a fost dezvoltat in armata, mai exact in Marina. Scopul? Consumul echilibrat de apa dulce, astfel incat aceasta sa ajunga pe toata durata navigatiei!

Pentru a intelege eficienta dusului navy, trebuie sa stii ca un dus clasic consuma in jur de 225 litri de apa, in timp ce prin metoda navy se risipesc doar 11 litri/dus!

Cum sa faci dus navy. Pregatirea:

1. Masoara debitul debitul de la dus. Cronometreaza in cat timp se umple o galeata de 5 litri. Daca, sa zicem, umplerea dureaza un minut si faci un dus de 15 minute, asta inseamna ca vei folosi circa 75 litri de apa( 15 minute inmultit cu 5 litri/minut). Scopul unui dus navy este de a reduce cantitatea de apa pe care o utilizezi la aproximativ 12 litri! Pentru a atinge acest obiectiv, trebuie sa intelegi, intai de toate, care este consumul mediu de apa.

2. Calculeaza consumul mediu de apa pentru fiecare dus. Folosind informatiile pe care le-i adunat despre debitul de la dus, determina cantitatea de apa pe care o utilizezi in medie. Poti face asta inmultind cantitatea de apa folosita intr-un minut cu numarul total de minute in medie destinate dusului. Debitul tipic al unui dus este de aproximativ 15 litri pe minut. Daca intampini dificultati in masurarea debitului din varii motive, foloseste acest numar pentru a estima numarul total de litri de apa utilizati.

3. Imbunatateste debitul. Poti instala un controller de debit pentru a eficientiza dusul navy. Gasesti acest sistem in magazinele de casa si gradina sau chiar online pe site-uri de genul olx sau lajumate.

Cum sa faci dus navy. Pasi:

1. Da drumul la apa si las-o sa se incalzeasca. De obicei, dureaza cateva secunde. Durata e mai mare, daca locuiesti intr-unul dintre nivelele superioare ale unui bloc cu multe etaje(10, sa zicem). In acest caz , apa calda va urca mai greu. Oricum ar fi, poti colecta apa rece intr-o galeata. O vei folosi apoi la udarea florilor sau chiar la barbierit!

2. Uda-te pe tot corpul. Intra sub dus si uda-te ferm pe tot corpul, de la cap pana la picioare.

3. Inchide apa.

4. Samponeaza-te si da-te cu sapun. Imediat ce ai oprit apa, da cu sampon pe par si cu sapun/gel de dus pe celelalte parti ale corpului. Misca-te rapid, astfel incat apa sa nu se usuce pe tine.

5. Clateste-te rapid. Clateste bine parul si restul corpului cu miscari ferme si rapide.

6. Foloseste balsam, daca este cazul. Daca parul tau necesita un balsam, aplica-l cu dusul inchis. La final, clateste-te fara sa pierzi timpul!

Citeste si: Cum sa faci DUS in mod CORECT. 5 exemple de ASA NU

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Dermatologii recomanda un dus zilnic care sa dureze intre 5 si 1o minute. Unii dintre noi nu...
Cei mai multi dintre noi facem dus zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi. Nu...
Probabil ca nu exista om modern sa nu se bucure de un dus, dupa o zi grea...