Afla ce se intampla daca adopti numele sotului tau dupa cununie

Afla ce se intampla daca adopti numele sotului tau dupa cununie

Daca te pregatesti sa mergi la Starea Civila si inca nu stii ce decizie sa iei in privinta schimbarii numelui, o data cu semnarea actelor de casatorie au loc anumite schimbari.

In caz ca renunti la numele de fata si adopti numele sotului, trebuie sa stii ca urmeaza sa mai schimbi si alte acte in care sa specifici ca ti-ai schimbat numele si chiar adresa. Conform legislatiei din Romania ai mai multe posibilitati: ori renunti defintiv la numele de fata si treci pe numele sotului tau, ori iti pastrezi numele de familie, dar il porti alaturi de numele sotului tau, ori iti pastrezi numele de familie neschimbat, asa cum procedeaza adesea femeile de cariera si mai ales vedetele din tara noastra.

In timp ce schimbarea numelui de familie este o traditie in Romania, legea nu le obliga pe femei sa procedeze astfel, desi majoritatea domnisoarele au tendinta sa adopte numele sotului din motive diverse.

In caz ca mai ai timp sa te gandesti la numele pe care il vei purta dupa casatorie si esti indecisa in aceasta privinta, este bine sa consulti noul Cod Civil. Astfel, Art. 282 din noul Cod Civil spune ca “Viitorii soti pot conveni sa isi pastreze numele dinaintea casatoriei, sa ia numele oricaruia dintre ei sau numele lor reunite. De asemenea, un sot poate sa isi pastreze numele de dinaintea casatoriei, iar celalalt sa poarte numele lor reunite.”

Pentru calatorii, sotul sau sotia care isi schimba numele de familie trebuie sa detina pasaport si act de identitate cu noul sau nume.

Cunoscand legislatia din Romania si bazandu-te pe propriile considerente, draga viitoare mireasa trebuie sa stii ca dupa casatorie numele de “fata” poate sa ramana neschimbat, inclusiv pe conturile tale din
retelele de socializare. Dar daca vrei ca tu sa porti acelasi nume de familie ca si copiii care vor rezulta in urma casatoriei, inainte de a renunta la numele de fata, il poti convinge pe viitorul tau sot sa adopte
numele tau de familie.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Cununia civila este primul pas spre viata in doi pentru un cuplu care a decis sa convietuiasca...
Mai multi politicieni propun in cadrul unui proiect de lege ca preotii sa oficieze cununia civila in...
Casatoria intre un cetatean roman si unul strain presupune, ca si in cazul clasic(casatoria intre doi cetateni...