Afla ce acte sunt necesare pentru cununia civila si biserica in 2020

Articol scris de SelfEvents.ro
Afla ce acte sunt necesare pentru cununia civila si biserica in 2020

Cununia civila este primul pas spre viata in doi pentru un cuplu care a decis sa convietuiasca impreuna si sa imparta nu doar casa, ci si numele, iar la un anumit nivel si bunurile materiale. Dar, pentru ca totul sa devina legal, viitorii insuratei trebuie sa pregateasca o serie de acte, pe care sa le depuna la Starea Civila cu minim zece zile si maxim 14 zile inainte de oficializarea casatoriei. De asemenea, cei care vor sa se casatoreasca, mai trebuie sa stie ca varsta minima legala pentru fete este de 16 ani, iar pentru baieti de 18 ani. Acum, cand se cunosc aceste aspecte, afla ce acte sunt necesare pentru cununia civila si biserica in 2020. Acestea sunt:

- certificate nastere ale viitorilor soti in original si copie,

- acte identitate mire/mireasa copie si original,

- buletinele martorilor (la primarie),

- certifical prenuptial, valabil 14 zile de la data eliberarii. Analizele medicale sunt obligatorii pentru incheierea casatoriei si mai multe clinici medicale au oferta in acest sens. De regula, analizele se efectueaza in aceeasi zi, iar certificatul prenuptial este gata pentru a fi depus la primarie. Analizele obligatorii sunt cele de sange, pentru sifilis si Hiv, precum si o radiografie pulmonara.

- declaratie din care sa rezulte ca nu exista impedimente de natura legala care sa puna in pericol nunta,

- act de divort sau certificat de deces, dupa caz, in original si copie in caz ca unul dintre soti a mai fost casatorit, a divortat sau a ramas vaduv. Cei divortati trebuie sa prezinte sentinta de divort in doua exemplare, iar cei ramasi vaduvi vor pune la dosar certificatul de deces in original si copie nelegalizata a persoanei decedate.

- pentru cununia religioasa este necesar ca sotii sa prezinte certificatul de cununie civila.

Daca toate actele sunt pregatite urmeaza in mod firesc sa fie depuse la Starea Civila, iar mirii sa stabileasca impreuna cu ofiterul de stare civila ziua si ora la care se oficiaza cununia. La depunerea actelor trebuie sa fie prezenti ambii soti.

Articol scris de

SelfEventS.ro este un magazin online destinat unora dintre cele mai importante evenimente din viata unui cuplu: NUNTA si BOTEZ.

Pe www.selfevents.ro gasesti tot ce iti trebuie in materie de accesorii pentru nunta si botez: marturii nunta, marturii botez, voaluri mireasa, papioane mire, voalete ocazie, genti / plicuri ocazie, etc!

Nu uita sa intri si pe blogul nostru pentru ca venim in ajutorul tau cu articole, idei, sfaturi si ponturi pentru organizarea nuntii perfecte.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Mai multi politicieni propun in cadrul unui proiect de lege ca preotii sa oficieze cununia civila in...
Daca te pregatesti sa mergi la Starea Civila si inca nu stii ce decizie sa iei in...
In ultimii ani, rata divorturilor din Romania a crescut ingrijorator. Despartirea dintre doi oameni poate fi insa...