APIA 2024. Ce verificari se vor face pentru plata subventiilor

APIA 2024. Ce verificari se vor face pentru plata subventiilor

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA) nu va sta degeaba nici in 2024! Controalele privitoare la subventiile agricole vor fi efectuate in toata tara! Fermierii gasiti cu nereguli in efectuarea lucrarilor pamantului sau in cresterea animalelor vor fi amendati drastic!

Cum va controla APIA fermierii romani:

Monitorizare/monitoring. Acest tip de control foarte eficient fost introdus inca de anul trecut si va fi mentinut. Acest proces este cu ajutorul atelitilor Sentinel ai programului Copernicus. Printr-un algoritm de inteligenta artificiala dezvoltat pe baza unei serii cronologice de imagini provenite de la satelitii Sentinel 1 si 2, in combinatie cu informatiile continute in declaratiile fermierilor, se identifica:

- categoria de folosinta a terenului;

- tipul culturii agricole;

- stadiul lucrarilor minime efectuate: arat/insamantat;

- data de rasarire;

- cosit/pasunat, recoltat;

- suprafete incendiate;

- suprafete inundate;

- suprafete care nu au utilizare agricola in interiorul parcelelor de referinta etc.

- parcelele conforme cu declaratia fermierului sunt marcate cu un stegulet verde, fiind confirmate in procent de 95,2% din punct de vedere al categoriei de folosinta, al culturii si al suprafetei solicitate si vor putea fi gestionate in control administrativ in vederea determinarii si efectuarii platilor.

- parcelele neconforme cu declaratia fermierului sunt marcate cu un stegulet rosu si vor face obiectul unei actiunii follow-up de clarificare cu fermierul.

Controale fizice pe teren. Aceasta metoda deja clasica este mai putin utila pentru statul roman, dar nu se va renunta la ea. Practic, functionarul din serviciile specializate la nivelul centrelor judetene va merge pe teren pentru a masura ceea ce a declarat fermierul la APIA.

Ce risti daca nu respecti declaratia facuta la APIA? Legea e simpla din acest punct de vedere. In cazul in care declari ceva si esti prins cu altceva, subventia poate fi redusa sau chiar anulata. Asadar, daca declari, de exemplu, o faneata, ar fi bine sa o cureti. Altfel, te vei trezi cu fondurile reduse sau chiar fara ele. Evident, inainte de toate vei fi informat.

Citeste si: Cum sa infiintezi o cultura pe un teren de mici dimensiuni

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Tractorul este un utilaj destinat lucrarilor agricole, deci nu ar avea ce sa caute pe drumurile publice....
Romanii dau incet si sigur carnea de porc pe cea de pasare! Cel putin asta reiese din...
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA) nu va sta degeaba nici in 2024! Controalele privitoare la...