It plac muraturile? Foloseste aceste fructe

It plac muraturile? Foloseste aceste fructe

Romanii sunt mari amatori de muraturi. Gogonelele si castravetii sunt pe lista favoritelor, insa exista si alte legume si fructe care pot fi conservate cu succes. Iata care sunt acestea.

Pepene. Multi romani din zonele rurale aleg sa mureze pepene. Si bine fac, deoarece gustul e desavarsit. Pepenele se mureaza alaturi de legume folosite in mod traditional. Alege pepeni mici pe care sa-i poti mura intregi sau felii. Fa saramura din apa si sare. Asaza pepenele si celelalte legume in borcan. Nu uita de condimente(usturoi, boabe de mustar, de piper, de ienibahar). La final, pune deasupra cateva crengute de visin.

Pere. Alaturi de pepene, perele au mare succes cand vine vorba de muraturile romanilor. Pentru conservarea acestor fructe ai nevoie de: 500 g de otet, 250 g de apa, 250 g de zahar, 3 batoane de scortisoara, 3 bucati de anason stelat, 2 linguri de sare, o ceapa alba mica, ½ ardei iute, o telina mica, 3 pere mari, 3 fire de rozmarin proaspat.

Ce trebuie sa faci: Fierbe ingredientele lichide intr-o cratita. Adauga sarea si zaharul si lasa-le sa se dizolve. Ia cratita de pe foc. Pune batoanele de scortisoara si anasonul. Da amestecul la rece. Taie perele felii. Procedeaza la fel cu telina si cu ceapa. Asaza ingredientele in borcane si toarna compozitia lichida. Da muraturile la bain marie si, cand sunt gata, lasa-le la racit, acoperite cu paturi.

Mere. La fel de gustoase in varianta muraturi, merele se pregatesc dupa reteta perelor.

Gutui. Si aceste fructe aparte se conserva frecvent in bucataria romaneasca. Ai nevoie de: 310 ml de otet de mere, 220 g de zahar, 3 cuisoare, 3 ardei iuti, o lingura de boabe de piper, 1/2 baton de scortisoara, 500 g de gutui.

Ce trebuie sa faci: Pune ingredientele(mai putin gutuile) intr-o cratita cu 200 ml de apa si lasa-le sa fiarba 5 minute. Pune vasul deoparte. Spala bine gutuile, feliaza-le si pune-le in tigaie, unde vor fierbe 20 minute. Pune gutuile in borcane, impreuna cu compozitia lichida. Sigileaza borcanele, fierbe-le la bain marie si, la final, lasa-le se raceasca acoperite cu paturi.

Prune. Se conserva cu mare succes, deoarece au coaja destul de tare. Ai nevoie de: un kg de prune, 500 g de zahar, 250 g de otet de mere, 2 bucati de anason stelat, ½ lingurita de cuisoare, 5-6 boabe de piper, 3-4 fasii de chilli.

Ce trebuie sa faci: Spala prunele si taie-le in 4. Pune prunele, zaharul si otetul intr-o cratita si lasa compozitia sa fiarba, amestecand din cand in cand. Adauga condimentele. Lasa la fiert 5-6 minute. Pune prunele in borcane si completeaza cu apa. Sigileaza borcanele si fierbe-le la bain marie. Lasa-le la racit, acoperite de paturi.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Orice gospodina isi face timp toamna pentru a pune muraturile. Varza, gogonelele si castravetii se afla printre...
Muraturile sunt asociate sezonului de iarna. Asta, in special, pentru ca se pun la conservat toamna, fiind...
Varza acra este un aliment recomandat pentru sanatate si apreciat de romani mai ales in timpul Craciunului. ...