Cum sa alegi papaya:
- o papaya coapta are o culoare intre galben si oranj-rosu. Daca exista mici pete verzi pe coaja, e si mai bine, deoarece acest soi de papaya se coace foarte repede dupa ce l-ai cumparat.
- preseaza incet coaja cu varfurile degetelor. Daca este bine copt, degetele se vor afunda usor.
- daca fructul prezinta zone moi ori uscate, e prea copt;
- cauta la baza fructului. Exista riscul sa aiba mucegai. Daca e asa, nu cumpara fructul.
- alege o papaya care degaja un fin miros dulceag in zona tijei.
- daca mirosul e intepator, nu cumpara fructul, deoarece ar putea fi deja fermentat.
- daca vrei sa stopezi coacerea, baga fructul in frigider.
- consuma fructele in maxmum 2 zile de la cumparare. Le si poti conserva la frigider, dar nu vor mai avea aceeasi savoare.
- daca ai luat papya verde, tine-l la temepratura camerei. Se va coace in 3-4 zile. Fereste fructul de soare si intoarce-l din cand in cand.
Cum sa cureti un papaya:
- taie fructul pe lungime.
- indeparteaza semintele cu o furculita/lingura.
- curata coaja si taie fructul felii;
- poti consuma papaya ca atare sau in salate.
Beneficiile consumului de papaya:
- contine vitamina C, mai exact 144% din doza recomandata zilnic (DRZ)
- contine vitamina D, respectiv 13% din DRZ.
- contine acid folic, fibre, potasiu ce ajuta sistemul cardiovascular si scad tensiunea arteriala.
- contine vitamina B.
- contine betacaroten, flavonoide, ce au rolul de a proteja impotriva cancerului pulmonar si bucal.
- contine flavonoide ce au puternice proprietati antioxidante impotriva radicalilor liberi care provoaca imbatranirea si bolile degenerative.
- astfel, papaya trateaza afectiuni precum: ateroscleroza, artrita reumatoida, cardiovasculare, digestive.