Carvedilol Polpharma, comprimate filmate

Citeste prospectul medicamentului Carvedilol Polpharma, comprimate filmate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Hipertensiune arteriala esentiala. Angina pectorala cronica stabila. Tratament adjuvant in insuficienta cardiaca stabila moderata pana la severa.

Carvedilol Polpharma 3,125 mg, comprimate filmate

Carvedilol Polpharma 6,25 mg, comprimate filmate

Carvedilol Polpharma 12,5 mg, comprimate filmate

Carvedilol Polpharma 25 mg, comprimate filmate

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Un comprimat filmat contine carvedilol 3,125 mg, 6,25 mg, 12,5 mg sau 25 mg. Excipient: lactoza monohidrat 12,5 mg/25 mg/50 mg/100 mg

Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

Comprimat filmat

Comprimate filmate 3,125 mg: comprimate filmate ovale, de culoare alba, netede pe ambele fete. Comprimate filmate 6,25 mg: comprimate filmate ovale, de culoare alba, cu linie mediana pe ambele fete si marcate cu "6,25" pe o fata.

Comprimate filmate 12,5 mg: comprimate filmate ovale, de culoare alba, cu linie mediana pe ambele fete si marcate cu "12,5" pe o fata.

Comprimate filmate 25 mg: comprimate filmate ovale, de culoare alba, cu linie mediana pe ambele fete si marcate cu "25" pe o fata.

Comprimatele filmate de 6,25 mg, 12,5 mg si 25 mg pot fi divizate in doua parti egale.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Hipertensiune arteriala esentiala. Angina pectorala cronica stabila.

Tratament adjuvant in insuficienta cardiaca stabila moderata pana la severa.

4.2 Doze si mod de administrare

Carvedilol Polpharma este disponibil in 4 concentratii: 3,125 mg, 6,25 mg, 12,5 mg si 25 mg. Hipertensiune arteriala esentiala:

Carvedilol Polpharma poate fi utilizat in tratamentul hipertensiunii arteriale in monoterapie sau in asociere cu alte antihipertensive, in special cu diuretice tiazidice. Se recomanda o doza zilnica unica, desj doza maxima recomandata pentru o priza este 25 mg, iar doza maxima zilnica este 50 mg.

Adulti:

Doza initiala recomandata este 12,5 mg o data pe zi, in primele doua zile. Apoi, tratamentul se continua cu doze de 25 mg/zi. Daca este necesar, doza poate fi crescuta in continuare treptat la intervale de doua saptamani sau mai rar.

Varstnici:

Doza initiala recomandata in tratamentul hipertensiunii arteriale, este 12,5 mg o data pe zi, care poate fi suficienta pentru continuarea tratamentului. Totusi, daca raspunsul terapeutic nu este adecvat la aceasta doza, ulterior doza poate fi crescuta treptat la intervale de doua saptamani sau mai rar.

Angina pectorala cronica stabila

Adulti:

Doza initiala recomandata este 12,5 mg de doua ori pe zi, in primele doua zile. Apoi, tratamentul se continua cu doze de 25 mg de doua ori pe zi. Daca este necesar, doza poate fi crescuta in continuare, treptat, la intervale de doua saptamani sau mai rar. Doza maxima zilnica recomandata este 100 mg fractionata in doua prize (de doua ori pe zi).

Varstnici:

Doza initiala recomandata este 12,5 mg de doua ori pe zi. Ulterior, tratamentul se continua cu doza de 25 mg de doua ori pe zi, care este doza zilnica maxima recomandata.

Insuficienta cardiaca

Tratamentul insuficientei cardiace moderate pana la severe in asociere cu terapiaconventionala/standard, cu diuretice, inhibitori ECA, digitalice si/sau vasodilatatoare. Pacientul trebuie sa fie stabil clinic (fara modificari in clasele NYHA, fara spitalizare datorata insuficientei cardiace) si terapia standard trebuie sa fi fost stabila cel putin 4 saptamani inainte de initierea tratamentului. Mai mult, pacientul trebuie sa aiba o fractie de ejectie a ventriculului stang redusa, frecventa cardiaca trebuie sa fie > 50 batai pe minut si tensiunea arteriala sistolica > 85 mm Hg (vezi pct. 4.3).

Doza initiala este de 3,125 mg de doua ori pe zi, doua saptamani. Daca doza initiala este bine tolerata, doza de carvedilol poate fi crescuta la intervale de doua saptamani sau mai rar, la inceput pana la 6,25 mg de doua ori pe zi, apoi la 12,5 mg de doua ori pe zi si ulterior 25 mg de doua ori pe zi. Se recomanda cresterea dozei pana la cea maxima tolerata de pacient.

Doza maxima recomandata este de 25 mg administrata de doua ori pe zi, la pacientii cu greutatea corporala < de 85 kg si 50 mg de doua ori pe zi la pacientii cu greutatea corporala > de 85 kg, daca s-a dovedit ca insuficienta cardiaca nu este severa. O doza crescuta la 50 mg de doua ori pe zi trebuie administrata cu atentie sub supravegherea medicala stricta a pacientului.

La inceputul tratamentului sau in timpul cresterii dozei, poate sa apara o agravare tranzitorie a simptomelor insuficientei cardiace, in special la pacientii cu insuficienta cardiaca severa si/sau tratati cu doze mari de diuretice. In mod obisnuit aceasta nu impune intreruperea tratamentului, dar doza nu mai trebuie crescuta. Dupa inceperea tratamentului cu carvedilol sau dupa cresterea dozei, pacientul trebuie monitorizat de un medic/cardiolog. Inaintea fiecarei mariri a dozei, trebuie efectuata o examinare pentru posibilele simptome de agravare a insuficientei cardiace sau pentru simptome de vasodilatatie excesiva (de exemplu functia renala, greutatea corporala, tensiunea arteriala, frecventa cardiaca si ritmul cardiac).

Tratamentul insuficientei cardiace agravate sau retentia de lichide se efectueaza prin cresterea dozei de diuretic, iar doza de carvedilol nu trebuie crescuta pana cand pacientul nu este stabilizat. Daca apare bradicardie sau in cazul prelungirii timpului de conducere AV, trebuie in primul rand monitorizata concentratia de digoxina. Ocazional poate fi necesara reducerea dozei de carvedilol sau intreruperea temporara a tratamentului. Chiar in aceste cazuri, cresterea treptata a dozelor de carvedilol poate fi continuata cu succes.

Daca terapia cu carvedilol este intrerupta pentru o perioada mai mare de doua saptamani, aceasta va trebui reinitiata cu doza de 3,125 mg de doua ori pe zi si crescuta gradat in concordanta cu recomandarile anterioare.

Insuficienta renala.

Doza trebuie determinata pentru fiecare pacient in parte, dar, luand in considerare parametrii farmacocinetici nu sunt dovezi ca este necesara ajustarea dozelor de carvedilol la pacientii cu insuficienta renala.

Disfunctii hepatice moderate. Poate fi necesara ajustarea dozelor.

Copii adolescenti

Nu exista experienta privind utilizarea la copii si adolescenti.

Varstnici.

Pacientii varstnici pot fi mai sensibili la efectele carvedilolului si trebuie monitorizati cu atentie.

Similar altor beta-blocante si, in special, la pacientii cu afectiuni coronariane, intreruperea administrarii de carvedilol trebuie efectuata treptat (vezi pct. 4.4).

Mod de administrare

Comprimatele nu trebuie luate cu alimente. Totusi, se recomanda ca la pacientii cu insuficienta cardiaca sase administreze carvedilolul cu alimente pentru ca absorbtia medicamentului sa fie mai lenta si sa se reduca riscul aparitiei hipotensiunii arteriale ortostatice.

4.3 Contraindicatii

Insuficienta cardiaca clasa IV NYHA, care necesita tratament inotrop intravenos.

Bronhopneumopatie cronica obstructiva cu obstructie bronsica (vezi pct. 4.4).

Disfunctii hepatice semnificative clinic.

Astm bronsic.

Bloc atrioventricular grad doi sau trei.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Zomen 7,5 mg si 30 mg comprimate filmate si afla pentru ce este indicat...
Citeste prospectul medicamentului Vidotin 4 mg si 8 mg, comprimate si afla pentru ce este indicat si...
Citeste prospectul medicamentului Vasocardin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii terapeutice: Hipertensiune...