Eklira Genuair

Eklira Genuair se utilizeaza pentru ameliorarea simptomelor bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) la adulti.

Ce este Eklira Genuair?

Eklira Genuair este un medicament care contine substanta activa bromura de aclidiniu. Medicamentul este disponibil sub forma unei pulberi pentru inhalat intr-un dispozitiv de inhalare portabil. Inhalatorul elibereaza 375 micrograme de bromura de aclidiniu, echivalentul a 322 micrograme de aclidiniu pentru fiecare inhalare.

Pentru ce se utilizeaza Eklira Genuair?

Eklira Genuair se utilizeaza pentru ameliorarea simptomelor bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) la adulti. BPOC este o boala cronica în care caile respiratorii si sacii alveolari din interiorul plamanilor prezinta leziuni sau se blocheaza, ceea ce cauzeaza dificultati de respiratie. Eklira Genuair este utilizat pentru tratamentul (periodic) de întretinere.

Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Eklira Genuair?

Doza recomandata de Eklira Genuair este o inhalare de doua ori pe zi. Pentru informatii detaliate privind modul corect de utilizare a inhalatorului, consultati prospectul.

Cum actioneaza Eklira Genuair?

Substanta activa din Eklira Genuair, bromura de aclidiniu, este un bronhodilatator anticolinergic. Aceasta înseamna ca dilateaza caile respiratorii prin blocarea anumitor receptori din celulele musculare din plamani, denumiti receptori muscarinici, care controleaza contractia musculara. La inhalarea bromurii de aclidiniu, aceasta determina relaxarea muschilor cailor respiratorii, ajutand la mentinerea cailor respiratorii deschise si permitand pacientului sa respire mai usor.

Cum a fost studiat Eklira Genuair?

Efectele Eklira Genuair au fost testate pe modele experimentale, înainte de a fi studiate pe subiecti umani.

În studiul principal, care a cuprins 828 de pacienti cu BPOC, s-au comparat doua doze diferite de Eklira Genuair (200 si 400 micrograme), administrate de doua ori pe zi, cu placebo (un preparat inactiv). Principala masura a eficacitatii a fost reprezentata de modul în care Eklira Genuair a ameliorat volumul expirator fortat (FEV1, volumul maxim de aer pe care o persoana poate sa-l expire într-o secunda) dupa sase luni.

Ce beneficii a prezentat Eklira Genuair pe parcursul studiilor?

Eklira Genuair a fost mai eficace decat placebo în privinta ameliorarii functiei plamanilor la pacientii cu BPOC. În medie, dupa sase luni de tratament, ameliorarea FEV1 la pacientii carora li s-au administrat 200 si 400 micrograme de Eklira Genuair a fost de 26 ml si, respectiv, 55 ml, în timp ce la pacientii carora li s-a administrat placebo FEV1 a scazut cu 73 ml. 400 micrograme de Eklira Genuair corespund cantitatii de bromura de aclidiniu continuta în inhalatorul care elibereaza 322 de micrograme de aclidiniu.

Care sunt riscurile asociate cu Eklira Genuair?

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Eklira Genuair (observate la 1 pana la 10 pacienti din 100) sunt sinuzita (inflamarea sinusurilor), rinofaringita (inflamarea nasului si a faringelui), durerile de cap, tusea si diareea. Pentru lista completa a efectelor secundare raportate asociate cu Eklira Genuair, consultati prospectul.

Eklira Genuair este contraindicat la persoanele care sunt hipersensibile (alergice) la bromura de aclidiniu, atropina, alte bronhodilatatoare anticolinergice sau la oricare alt ingredient al acestui medicament.

De ce a fost aprobat Eklira Genuair?

CHMP a observat faptul ca Eklira Genuair s-a aratat a fi eficace în ameliorarea simptomelor BPOC, iar efectele sale benefice s-au mentinut pe o perioada de pana la un an. CHMP a observat, de asemenea, ca nu au existat motive majore de îngrijorare privind siguranta asociate cu Eklira Genuair, efectele secundare fiind reversibile si similare celorlalte medicamente bronhodilatatoare anticolinergice. În consecinta, CHMP a hotarat ca beneficiile Eklira Genuair sunt mai mari decat riscurile asociate acestuia si a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru acest produs.

Ce masuri se iau pentru ca Eklira Genuair sa fie utilizat în conditii de siguranta?

Deoarece medicamentele bronhodilatatoare anticolinergice pot afecta inima si vasele sanguine, compania va monitoriza îndeaproape efectele cardiovasculare ale medicamentului si va efectua un alt studiu pe pacienti pentru a identifica riscurile potentiale.

Alte informatii despre Eklira Genuair

Comisia Europeana a acordat o autorizatie de introducere pe piata pentru Eklira Genuair, valabila pe întreg teritoriul Uniunii Europene, la 20 iulie 2012.

Pentru mai multe informatii referitoare la tratamentul cu Eklira Genuair, cititi prospectul sau adresati-va medicului sau farmacistului.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data în 06-2012

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Enurev Breezhaler se utilizeaza pentru ameliorarea simptomelor bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) la adulti. Enurev Breezhaler Prezentul...
Citeste prospectul medicamentuluiTovanor Breezhaler si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Tovanor Breezhaler se...
Citeste prospectul medicamentului Libertek si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Libertek se utilizeaza...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare