Imatinib Teva

Imatinib Teva este un medicament împotriva cancerului. Se utilizeaza la copii pentru tratarea leucemiei mieloide cronice (LMC).

Ce este Imatinib Teva?

Imatinib Teva este un medicament care contine substanta activa imatinib. Este disponibil sub forma de capsule (100 si 400 mg) si comprimate (100 si 400 mg).

Imatinib Teva este un "medicament generic". Aceasta înseamna ca Imatinib Teva este similar cu un "medicament de referinta" deja autorizat în Uniunea Europeana (UE), numit Glivec. Pentru mai multe informatii despre medicamentele generice, consultati documentul de întrebari si raspunsuri disponibil aici.

Pentru ce se utilizeaza Imatinib Teva?

Imatinib Teva este un medicament împotriva cancerului. Se utilizeaza la copii pentru tratarea leucemiei mieloide cronice (LMC), un tip de cancer al globulelor albe care consta în înmultirea necontrolata a granulocitelor (un tip de globule albe). Imatinib Teva se utilizeaza la pacientii cu "cromozom Philadelphia pozitiv" (Ph+). Aceasta înseamna ca anumite gene ale pacientilor s-au rearanjat singure astfel încat sa formeze un cromozom special numit cromozomul Philadelphia. Imatinib Teva se utilizeaza la copiii cu LMC Ph+ recent diagnosticat si la care transplantul de maduva osoasa nu este posibil. Se utilizeaza, de asemenea, la copiii aflati în "faza cronica" a bolii, daca nu raspunde la tratamentul cu interferon alfa (un alt medicament împotriva cancerului), cat si în fazele mai avansate ale bolii ("faza accelerata" si "faza blastica").

Imatinib Teva se utilizeaza si la adultii cu LMC Ph+ în faza blastica.

Cum se utilizeaza Imatinib Teva?

Tratamentul cu Imatinib Teva trebuie început numai de un medic cu experienta în tratarea pacientilor cu cancere ale sangelui. Imatinib Teva se administreaza pe cale orala, în timpul meselor, cu un pahar mare de apa, pentru a reduce riscul iritatiei stomacului si intestinelor. Doza depinde de varsta si starea clinica a pacientului, precum si de raspunsul la tratament, dar nu trebuie sa depaseasca 800 mg pe zi. Pentru mai multe informatii, consultati prospectul.

Cum actioneaza Imatinib Teva?

Substanta activa din Imatinib Teva, imatinibul, este un inhibitor al protein-tirozin kinazei. Aceasta înseamna ca blocheaza niste enzime specifice numite tirozin kinaze. Aceste enzime se afla la nivelul unor receptori de pe suprafata celulelor canceroase, inclusiv la nivelul receptorilor implicati în stimularea înmultirii necontrolate a celulelor. Prin blocarea acestor receptori, Imatinib Teva ajuta la controlarea diviziunii celulare.

Cum a fost studiat Imatinib Teva?

Întrucat Imatinib Teva este un medicament generic, studiile pe pacienti s-au limitat la teste care sa demonstreze ca comprimatele si capsulele sunt bioechivalente cu medicamentul de referinta, Glivec. Doua medicamente sunt considerate bioechivalente daca produc în organism aceleasi niveluri de substanta activa.

Care sunt beneficiile si riscurile asociate cu Imatinib Teva?

Întrucat Imatinib Teva este un medicament generic si este bioechivalent cu medicamentul de referinta, beneficiile si riscurile asociate sunt considerate identice cu cele ale medicamentului de referinta.

De ce a fost aprobat Imatinib Teva?

CHMP a concluzionat ca, în conformitate cu cerintele UE, s-a demonstrat ca Imatinib Teva are o calitate comparabila si este bioechivalent cu Glivec. Prin urmare, CHMP a considerat ca, la fel ca în cazul Glivec, beneficiile sunt mai mari decat riscurile identificate. Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Imatinib Teva.

Alte informatii despre Imatinib Teva

Comisia Europeana a acordat o autorizatie de introducere pe piata pentru Imatinib Teva, valabila pe întreg teritoriul Uniunii Europene, la 08 ianuarie 2013.

Pentru mai multe informatii referitoare la tratamentul cu Imatinib Teva, cititi prospectul sau adresati-va medicului sau farmacistului.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data în 01-2013

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Imatinib Actavis este un medicament anticanceros care contine substanta activa imatinib. Prezentul document este un rezumat al...
Imatinib Accord este un medicament anticanceros care contine substanta activa imatinib. Prezentul document este un rezumat al...
Citeste prospectul medicamentului Xtandi si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Xtandi este un...