Interferon

Interferonii sunt  substante din organism dotate cu proprietati antivirale, anticanceroase si modulatoare ale functiei imunitare.

Interferonii fac parte din citokine, proteine mici secretate de diferite tipuri de celule, care au o actiune regulatoare si stimulatoare a sistemului imunitar.

Exista trei tipuri de interferoni: interferonul alfa, produs de monocite; beta, de catre fibroblasti; gama, de catre limfocitele T.

Interferonii, obtinuti prin inginerie genetica, sunt utilizati in tratamentul sarcomului lui Kaposi din cadrul SIDA, in cel al hepatitei cronice si al unor cancere Ei sunt administrati pe cale subcutanata sau intramusculara.

Efectele lor adverse depind de doza absorbita, dar ele sunt reversibile

Interferonii gama sunt pana la 300 ori mai eficace decat alte tipuri de interferoni, dar ei reduc productia de anticorpi in organism, favorizand astfel suprainfectiile.

In schimb, toti interferonii suscita productia de autoanticorpi (anticorpi indreptati impotriva insusi subiectului).

Un studiu muticentric desfasurat pe o perioada de 2 ani, publicat recent in revista Lancet , a demonstrat ca la pacientii cu scleroza multipla (SM) interferonul beta 1b administrat o data la doua zile este mai eficient decat interferonul beta 1a administrat in priza saptamanala.

Pagina 1/3

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Fuzeon si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Fuzeon este...
Citeste prospectul medicamentului Efavirenz Teva si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Efavirenz Teva...
Atripla este un medicament antiviral. Este folosit pentru a trata adultii infectati cu virusul imunodeficientei umane de...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare