Olanzapine Teva

Olanzapine Teva se utilizeaza pentru tratarea schizofreniei la adulti.

Citeste prospectul medicamentului  Olanzapine Teva si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Olanzapine Teva este un medicament care contine substanta activa olanzapina.

Este disponibil sub forma de comprimate (albe si rotunde: 2,5, 5, 7,5, si 10 mg; albastre si ovale: 15 mg; roz si ovale

20 mg) si de comprimate "orodispersabile" rotunde (galbene: 5 si 10 mg; portocalii: 15 mg; verzi:

20 mg). Comprimatele orodisperabile sunt comprimate care se dizolva în gura.

Olanzapine Teva este un medicament "generic". Aceasta înseamna ca Olanzapine Teva este similar cu "medicamentele de referinta" deja autorizate în Uniunea Europeana (UE), denumite Zyprexa si Zyprexa Velotab.

Pentru ce se utilizeaza Olanzapine Teva?

Olanzapine Teva se utilizeaza pentru tratarea schizofreniei la adulti. Schizofrenia este o boala psihica care cuprinde mai multe simptome, între care gandire si vorbire dezorganizata, halucinatii (a auzi sau a vedea lucruri care nu sunt prezente), suspiciune si iluzii (convingeri gresite). De asemenea, Olanzapine Teva este eficace pentru mentinerea ameliorarii la pacientii care au raspuns la tratamentul initial. Olanzapine Teva se utilizeaza si pentru tratarea episoadelor maniacale moderate spre severe (euforie exagerata) la adulti. De asemenea, medicamentul este folosit pentru prevenirea recurentei acestor episoade (cand simptomele reapar) la adultii cu tulburare bipolara (o boala psihica în care perioadele de euforie alterneaza cu cele de depresie) care au raspuns la tratamentul initial.

Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Olanzapine Teva?

Doza initiala recomandata de Olanzapine Teva depinde de afectiunea care este tratata: pentru tratarea schizofreniei si pentru prevenirea episoadelor maniacale se foloseste o doza de 10 mg pe zi, iar pentru tratarea episoadelor maniacale se foloseste o doza de 15 mg pe zi, cu exceptia cazului în care se administreaza împreuna cu alte medicamente, cand doza initiala poate sa fie de 10 mg pe zi. Doza se modifica în functie de cat de bine raspunde pacientul si de toleranta la tratament. Doza uzuala variaza între 5 si 20 mg pe zi. Comprimatele orodispersabile, care pot fi administrate ca alternativa la comprimate, se pun pe limba, de unde se dizolva rapid în saliva, sau se amesteca cu apa înainte de a fi înghitite. Pentru pacientii de peste 65 de ani si pentru pacientii care au afectiuni hepatice sau renale pot fi necesare doze initiale mai mici de 5 mg pe zi.

Cum actioneaza Olanzapine Teva?

Substanta activa continuta de Olanzapine Teva, olanzapina, este un medicament antipsihotic.

Medicamentul este cunoscut ca antipsihotic "atipic" deoarece este diferit de medicamentele antipsihotice mai vechi care sunt disponibile din anii 1950. Mecanismul exact de actiune nu este cunoscut, dar substanta se ataseaza de mai multi receptori de pe suprafata celulelor nervoase ale creierului. Acest lucru întrerupe semnalele transmise între celule la nivel cerebral prin intermediul "neurotransmitatorilor", substante chimice care permit comunicarea între celulele nervoase. Se considera ca efectul benefic al olanzapinei se datoreaza actiunii sale de blocare a receptorilor pentru neurotransmitatorii 5-hidroxitriptamina (numit si serotonina) si dopamina. Deoarece acesti neurotransmitatori sunt implicati în schizofrenie si în tulburarea bipolara, olanzapina ajuta la normalizarea activitatii cerebrale, reducand simptomele acestor afectiuni.

Cum a fost studiat Olanzapine Teva?

Dat fiind ca Olanzapine Teva este un medicament generic, studiile s-au limitat la teste care sa demonstreze ca este bioechivalent cu medicamentele de referinta (adica medicamentele produc aceleasi niveluri de substanta activa în organism).

Care sunt beneficiile si riscurile Olanzapine Teva?

Dat fiind ca Olanzapine Teva este un medicament generic si ca este bioechivalent cu medicamentele de referinta, se considera ca beneficiile si riscurile sale sunt aceleasi ca si cele ale medicamentelor de referinta.

De ce a fost aprobat Olanzapine Teva?

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a concluzionat ca, în conformitate cu cerintele UE, s-a constatat ca Olanzapine Teva are o calitate comparabila si ca este bioechivalent cu Zyprexa si Zyprexa Velotab. Prin urmare, punctul de vedere al CHMP a fost ca, la fel ca pentru Zyprexa si Zyprexa Velotab, beneficiile sunt mai mari decat riscurile identificate. Comitetul a recomandat eliberarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Olanzapine Teva.

Alte informatii despre Olanzapine Teva:

Comisia Europeana a acordat Teva Pharma BV o autorizatia de introducere pe piata pentru

Olanzapine Teva, valabila pe întreg teritoriul UE, la 12 decembrie 2007.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data în 09-2008

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Olanzapine Mylan este un medicament care contine substanta activa olanzapina. Este disponibil sub forma de comprimate albe...
Citeste prospectul medicamentului Zyprexa si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii terapeutice: Olanzapina...
Olazax Disperzi se utilizeaza pentru tratarea adultilor care sufera de schizofrenie. Citeste prospectul medicamentului Olazax Disperzi si...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare