Oxitocina S

Citeste prospectul medicamentului oxitocina S si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: pentru declansarea travaliului in sarcina prelungita, ruperea prematura a membranelor, preeclampsie, eclampsie si in retentie de fat mort; in insuficienta primara sau secundara a contractiilor uterine; pentru asigurarea contractiilor adecvate in operatia cezariana; in hemoragiile de delivrenta si atoniile uterine post-partum; in angorjarea sanilor, pentru prevenirea mastiei acute sau a recidivelor ei; in avortul incomplet sau pentru facilitarea chiuretajului uterin si reducerea la minim a hemoragiei.

Prezentare: fiole a 2 ml si a 1 ml de solutie injectabila, continand 1 U.I. si, respectiv, 5 U.I. de oxitocina sintetica pe ml.

Actiune terapeutica: oxitocina sintetica are aceeasi actiune cu hormonul ocitocic retrohipofizar natural: creste frecventa si forta contractiilor uterului (mai ales la uterul gravid la termen). Fiind sintetica, oxitocina S nu contine vasopresina, asa incat nu creste tensiunea arteriala si nu scade diureza, administrarea ei fiind posibila la parturientele cu hipertensiune arteriala, toxicoza gravidica sau afectiuni renale. Stimuland si fibrele mioepiteliale ale glandei mamare, oxitocina S usureaza lactatia.

Contraindicatii: disproportia cefalopelviana; toxicoza grava; distensia exagerata a uterului; distociile cervicosegmentare; prematuritatea sau orice alte conditii de suferinta fetala; hipertonia contractiilor uterine sau conditii predispozante pentru ruptura uterina (primipare la peste 35 de ani, multipare cu peste 4 sarcini s.a.); hipersensibilitate la preparat.

Reactii adverse: bradicardie fetala; aritmii cardiace, hematoame pelviene; exceptional, efecte antidiuretice de tip vasopresinic.

Mod de administrare:

1) in perfuzie venoasa (pentru inducerea travaliului si stimularea acestuia) diluand solutia in glucoza 5% (1 U.I. la 100 ml): ritmul perfuziei este initial de 5-8 picaturi/minut, la nevoie 15 picaturi/minut (acest ritm corespunde la 0,3 U.I./30 de minute) in functie de alura contractiilor;

2) intramuscular, in doze de 0,5-2 U.I. (in cezariana - 5 U.I. in grosimea muschiului uterin si aceeasi doza i.m. in delivrenta).

Pastrare: loc racoros, ferit de lumina. Valabilitate : 2 ani.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Principalii factori care reduc sansele de a avea un copil sunt bine cunoscuti: nasterea si alaptarea, utilizarea...
Legatura dintre mama si copil este cea mai intensa in natura umana. Aducerea pe lume a unui...
Sarcina reprezinta o incercare dificila pentru orice femeie. Metabolismul se modifica in aceasta perioada. Unul dinte riscurile...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare