Starlix

Citeste prospectul medicamentului Starlix si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Starlix se utilizeaza in cazul pacientilor cu diabet zaharat non-insulino-dependent (diabet zaharat de tip 2).

Starlix se administreaza in asociere cu metformina (alt medicament antidiabetic) pentru a scadea valoarea glucozei (zaharului) din sange la pacientii la care diabetul nu poate fi controlat cu metformina in monoterapie.

Ce este Starlix?

Starlix este un medicament care contine substanta activa nateglinida. Acest medicament este disponibil sub forma de comprimate rotunde, de culoare roz (60 mg), comprimate ovale, de culoare galbena (120 mg) si comprimate ovale, de culoare rosie (180 mg).

Cum se utilizeaza Starlix?

Starlix se administreaza cu 1 pana la 30 de minute inainte de micul dejun, pranz si cina, iar doza se ajusteaza pentru asigurarea celui mai bun control. Pentru a stabili care este cea mai mica doza eficace, medicul trebuie sa verifice cu regularitate valoarea glucozei din sangele pacientului. Doza initiala recomandata este de 60 mg de trei ori pe zi, inainte de mese. dupa o saptamana sau doua, poate fi necesara cresterea acestei doze pana la o doza zilnica de 120 mg de trei ori pe zi. Doza maxima zilnica este in total 180 mg de trei ori pe zi.

Cum actioneaza Starlix?

Diabetul zaharat de tip 2 este o boala in care pancreasul nu produce suficienta insulina pentru a controla valoarea glucozei din sange. Nateglinida, substanta activa din compozitia Starlix, stimuleaza pancreasul sa produca mai rapid insulina. Aceasta ajuta la mentinerea sub control a valorii glucozei din sange dupa mese si este utilizata pentru a controla diabetul zaharat de tip 2.

Cum a fost studiat Starlix?

In total, in toate studiile combinate, 2 122 de pacienti au primit Starlix. Principalele studii au comparat Starlix cu placebo (un preparat inactiv) sau cu alte medicamente utilizate in diabetul zaharat de tip 2 (metformina, glibenclamida sau troglitazona).

In cadrul altor studii s-a evaluat, de asemenea, posibilitatea "trecerii" de la un medicament antidiabetic la Starlix si "asocierea" Starlix cu alte medicamente antidiabetice. Studiile au determinat valoarea din sange a unei substante numite hemoglobina glicozilata (HbA1c), care ofera indicatii cu privire la cat de bine este controlata glucoza din sange. Majoritatea pacientilor a primit tratamentul timp de pana la sase luni: 789 de pacienti l-au primit cel putin sase luni, iar 190 de pacienti l-au primit timp de un an.

Ce beneficii a prezentat Starlix in timpul studiilor?

Administrat in monoterapie, Starlix s-a dovedit a fi mai eficace decat placebo, dar mai putin eficace decat anumite medicamente antidiabetice precum metformina. In cazul asocierii cu metformina, care afecteaza in principal glucoza plasmatica a jeun (valoarea glucozei din sange pe stomacul gol), efectul Starlix asupra HbA1C a fost mai bun decat al oricaruia dintre cele doua medicamente administrate in monoterapie.

Care sunt riscurile asociate cu Starlix?

In anumite cazuri, Starlix poate cauza hipoglicemie (valori scazute ale glucozei din sange). Alte efecte secundare frecvente (observate la 1 – 10 pacienti din 100) sunt: dureri abdominale (de burta), diaree, dispepsie (arsuri la stomac) si greata (starea de rau). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Starlix, a se consulta prospectul.

Starlix nu trebuie administrat persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergice) la nateglinida sau la oricare dintre celelalte ingrediente care intra in compozitia medicamentului, care au diabet zaharat de tip 1 sau prezinta o afectiune hepatica severa sau care au cetoacidoza diabetica (o complicatie severa a diabetului). Nu se recomanda administrarea medicamentului in timpul sarcinii sau alatarii.

De asemenea, poate fi necesara ajustarea dozelor de Starlix daca acesta este administrat in asociere cu anumite medicamente utilizate in afectiunile cardiace, pentru tratarea durerii, astmului si a altor afectiuni. Lista completa este disponibila in prospect.

De ce a fost aprobat Starlix?

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a decis ca beneficiile Starlix sunt mai mari decat riscurile sale, cand este administrat in asociere cu metformina, in tratamentul diabetului zaharat de tip 2 la pacientii care nu sunt controlati, desi li se administreaza doza zilnica maxima de metformina. Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Starlix.

Alte informatii despre Starlix:

Comisia Europeana a acordat Novartis Europharm Limited o autorizatie de introducere pe piata pentru Starlix, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, pe data de 3 aprilie 2001. Autorizatia de introducere pe piata a fost reinnoita pe data de 3 aprilie 2006.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste cu atentie si acest prospect si vezi pentru ce este indicat Siofor ®500 , comprimate filmate...
Citeste prospectul medicamentului Maninil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Este indicat...
Citeste prospectul medicamentului Lyxumia si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Lyxumia se utilizeaza...