Stocrin

Indicatii: Stocrin este un medicament antiviral. Acest medicament se utilizeaza impreuna cu alte medicamente antivirale pentru a trata adultii si copiii cu varsta de 3 ani sau mai mare care sunt infectati cu virusul imunodeficientei umane de tipul 1 (HIV-1), un virus care cauzeaza sindromul imunodeficientei autodobandite (SIDA).

Ce este Stocrin? Stocrin este un medicament care contine substanta activa efavirenz. Acest medicament este disponibil sub forma de capsule de 50 mg (galben inchis si alb), 100 mg (alb) si 200 mg (galben inchis), sub forma de tablete cu aspect de capsula de 300 mg (alb) si 600 mg (galben inchis), sub forma de tablete galbene rotunde (50 mg si 200 mg ), precum si sub forma de solutie orala (30 mg/ml).

Pentru ce se utilizeaza Stocrin? Stocrin este un medicament antiviral. Acest medicament se utilizeaza impreuna cu alte medicamente antivirale pentru a trata adultii si copiii cu varsta de 3 ani sau mai mare care sunt infectati cu virusul imunodeficientei umane de tipul 1 (HIV-1), un virus care cauzeaza sindromul imunodeficientei autodobandite (SIDA).

Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Stocrin? Tratamentul cu Stocrin trebuie initiat de catre un medic care are experienta in tratarea infectiilor cu virusul HIV. Stocrin trebuie administrat in combinatie cu alte medicamente antivirale. Pentru adulti, doza recomandata de Stocrin este de 600 mg o data pe zi. Pentru adolescenti si copii (intre 3 si 17 ani), doza depinde de greutatea corporala. Pentru pacientii care nu pot inghiti capsulele sau tabletele, STOCRIN poate fi administrat utilizand solutia orala. Se recomanda ca Stocrin sa fie administrat pe stomacul gol si fara a fi insotit de mancare, preferabil la ora de culcare. Doza de Stocrin trebuie sa fie modificata la pacientii care iau medicamentele voriconazol (folosit in tratarea micozelor) sau rifampicina (un antibiotic).

Cum actioneaza Stocrin?

Stocrin contine substanta activa efavirenz, care este un inhibitor non-nucleozid al transcriptazei inverse (NNRTI). Acest inhibitor blocheaza activitatea transcriptazei inverse, o enzima produsa de virusul HIV care ii permite acestuia sa infecteze celulele din corp si sa produca si mai multi virusi.

Prin blocarea acestei enzime, Stocrin, administrat in combinatie cu alte medicamente antivirale, reduce cantitatea de virus HIV din sange si o pastreaza la un nivel scazut. Stocrin nu vindeca infectiile cu HIV sau SIDA, dar poate intarzia distrugerea sistemului imunitar si dezvoltarea infectiilor si bolilor asociate cu SIDA.

Cum a fost studiat Stocrin?

Stocrin a fost studiat in cadrul a trei studii principale efectuate la adulti, studii care au implicat peste 1 100 de pacienti. In primul studiu, Stocrin in combinatie cu lamivudin si zidovudin sau cu indinavir (alte medicamente antivirale) a fost comparat cu combinatia compusa din indinavir, lamivudin si zidovudin. Al doilea studiu a comparat Stocrin in combinatie cu nelfinavir cu tratamentul standard efectuat cu nelfinavir, in combinatie cu alte doua medicamente antivirale. Al treilea studiu a comparat adaugarea de Stocrin sau placebo (un tratament fictiv) la un regim de medicamente antivirale care a inclus indinavir, precum si alte doua medicamente antivirale, la pacienti care primeau deja un tratament pentru infectia cu HIV.

De asemenea, STOCRIN a fost studiat la 57 de copii cu varsta cuprinsa intre 3 si 16 ani, in combinatie cu nelfinavir si cu alte medicamente antivirale. In toate cele patru studii, principala masura a eficacitatii a fost reprezentata de numarul de pacienti care au prezentat niveluri ale virusului HIV-1 in sange (incarcaturi virale) nedetectabile dupa 24 sau 48 de saptamani de tratament.

Ce beneficii a prezentat STOCRIN in timpul studiilor? Toate studiile au aratat ca combinatiile care includ Stocrin s-au dovedit cel putin la fel de eficiente ca si medicamentele cu care s-a realizat comparatia. La adulti, primul studiu a aratat ca 66,7% din pacientii tratati cu Stocrin in combinatie cu zidovudin si lamivudin au prezentat incarcaturi virale mai mici de 400 copii/ml dupa 48 de saptamani, fata de 54,0% din pacientii tratati cu Stocrin si indinavir si de 45,3% din pacientii tratati cu indinavir, lamivudin si zidovudin. In al doilea studiu, Stocrin in combinatie cu nelfinavir s-a dovedit superior tratamentului standard cu nelfinavir: 70,3% si respectiv 30,2% din pacienti au prezentat incarcaturi virale mai mici de 500 copii/ml dupa 48 de saptamani de tratament. Al treilea studiu a aratat ca un procent mai mare de pacienti carora li s-a administrat Stocrin a prezentat incarcaturi virale mai mici de 400 copii/ml in comparatie cu grupul de control, dupa 24 de saptamani. Rezultate similare au fost obtinute si in studiul efectuat la copii.

Care sunt riscurile asociate Stocrin? Cel mai frecvent efect secundar atunci cand se administreaza STOCRIN (efect constatat la mai mult de un pacient din zece) este eruptia cutanata. De asemenea, STOCRIN este asociat cu simptome specifice sistemului nervos, ca de exemplu ameteala, insomnia (tulburarile de somn), somnolenta (starea de letargie), incapacitatea de concentrare si visele anormale, si cu dereglari psihiatrice, incluzand depresia severa, gandurile de sinucidere, tentativele de sinucidere si comportamentul agresiv, in special in cazul pacientilor in al caror istoric medical sunt prezente boli mentale.

Administrarea medicamentului Stocrin insotit de mancare poate conduce la o crestere a frecventei efectelor secundare. Pentru a vedea lista completa a efectelor secundare care au fost raportate in cazul utilizarii medicamentului Stocrin, a se consulta prospectul.

Stocrin nu trebuie administrat pacientilor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la efavirenz sau la oricare alt ingredient care intra in compozitia medicamentului. Medicamentul nu trebuie administrat pacientilor cu maladii grave ale ficatului si nici pacientilor care urmeaza un tratament cu unul din urmatoarele medicamente:

- astemizol, terfenadin (utilizate in mod obisnuit pentru a trata simptomele alergiei - aceste medicamente se pot elibera fara reteta),

- dihidroergotamina, ergotamina, ergonovina, metilergonovina (utilizate pentru a trata durerea de cap care se manifesta ca migrena),

- midazolam, triazolam (utilizate pentru a ameliora anxietatea sau tulburarile de somn),

- pimozid (utilizat pentru a trata bolile mentale),

- cisaprid (utilizat pentru a ameliora anumite probleme stomacale),

- bepridil (utilizat pentru a trata angina),

- sunatoare (un preparat vegetal utilizat pentru a trata depresia).

De asemenea, sunt necesare masuri de precautie atunci cand Stocrin este administrat simultan cu alte medicamente. Pentru informatii suplimentare, a se consulta prospectul.

La fel ca in cazul altor medicamente anti-HIV, pacientii carora li se administreaza Stocrin pot prezenta risc de lipodistrofie (modificari ale distributiei grasimii din corp), osteonecroza (necrozarea tesutului osos) sau sindromul de reactivare imuna (simptome de infectie cauzate de recuperarea functionala a sistemului imunitar). De asemenea, pacientii cu probleme hepatice (inclusiv infectie cu virusul hepatitei B sau C) pot prezenta un risc sporit de afectare a ficatului in cazul in care urmeaza tratamentul cu Stocrin.

De ce a fost aprobat Stocrin?

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a hotarat ca beneficiile Stocrin sunt mai mari decat riscurile acestuia pentru tratamentul antiviral combinat administrat adultilor, adolescentilor si copiilor cu varsta de 3 ani sau mai mare care sunt infectati cu virusul HIV. Comitetul a remarcat ca Stocrin nu a fost studiat in mod adecvat la pacientii cu maladie aflata in stadiu avansat (numarul de celule cu antigen CD4 redus la mai putin de 50 celule/mm3) si nici dupa tratamentul cu inhibitori ai proteazei (alt tip de medicament antiviral) care nu a avut efect. De asemenea, Comitetul a remarcat ca exista putine informatii legate de beneficiile tratamentului care include un inhibitor al proteazei la pacientii care au fost tratati cu Stocrin in trecut, dar la care au incetat efectele tratamentului, chiar daca nu exista nicio dovada care sa sugereze existenta posibilitatii ca inhibitorii proteazei sa nu aiba efect asupra acestor pacienti. Comitetul a recomandat eliberarea unei autorizatii de introducere pe piata pentru Stocrin.

Alte informatii despre Stocrin:

Comisia Europeana a acordat Merck Sharp & Dohme Limited o autorizatie de introducere pe piata pentru STOCRIN, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la data de 28 mai 1999. Autorizatia de introducere pe piata a fost reinnoita la data de 28 mai 2004.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

In orice familie, exista, probabil, o trusa de prim ajutor. Unii pun mai mult pret pe ea,...
Iei medicamente? Atunci e bine sa ai o alimentatie echilibrata, astfel incat pastilele sa produca efectul scontat,...
Medicamentele pe care le iei iti fac mai mult bine sau mai mult rau? E genul de...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare