Astazi, iti prezentam reteta pentru creveti cu orez.
Ingrediente:
- 500 grame de creveti proaspeti (nedecorticati);
- o cana de orez cu bob lung (200-250 grame);
- un ardei gras (rosu, verde sau in combinatie);
- o ceapa mare;
- 2 catei usturoi;
- 2 rosii din conserva;
- 50 ml de vin alb sec;
- 4 linguri ulei;
- un sfert de lingurita chimion/cumin;
- o jumatate de lingurita turmenic;
- sare, dupa gust;
- piper, dupa gust.
Mod de preparare:
- fierbe 1.5 l apa cu sare intr-o oala.
- adauga crevetii, dupa ce clocoteste apa. Lasa-i pana devin roz (1-2 minute).
- scurge-i de apa, dar retine apa de pe ei. Apa o vei pune inapoi in oala.
- curata crevetii de cap, de coaja si de coada. Lasa coada doar la 6 creveti (o sa-i folosesti pentru decor). Crevetii curatati complet ii vei taia in 3-4 bucati.
- ce ai curatat de pe creveti (capul trecut sub jet de apa, coaja si cozile) pune inapoi in oala cu apa si fierbe un sfert de ora. Vei obtine o supa de creveti. Cand e gata, o strecori.
- in acest interval de timp, toaca ardeiul si ceapa foarte marunt.
- caleste legumele in uleiul incins pana se inmoaie bine.
- adauga rosiile strivite cu furculita si continua sa calesti pana uleiul se ridica deasupra legumelor.
- adauga usturoiul strivit si vinul si fierbe pana vinul se evapora complet si uleiul se separa iar deasupra.
- scoate legumele pe o farfurie.
- in tigaie, in locul legumelor adauga orezul, supa, chimionul, turmenicul, sare si piper dupa gust.
- adu amestecul la fierbere, apoi pune capacul si lasa la foc foarte mic pana orezul e complet fiert si supa e absorbita (aproximativ 20 minute).
- adauga peste orez legumele si crevetii maruntiti. Amesteca si drege de sare.
- aseaza crevetii pentru decor deasupra, puneti capacul pe tigaie si lasa sa stea 10 minute.
Pofta buna!