Cum sa afumi pestele? Simplu. Aceasta reteta dobrogeana nu da gres niciodata:
Ai nevoie de:
- peste de orice dimensiune(orice doresti - somn, scrumbie, crap, macrou etc);
- apa;
- sare fina si grunjoasa;
- prosoape de hartie;
- dafin;
- cimbru;
- rozmarin.
Ce trebuie sa faci:
- eviscereaza pestele si arunca-i capul(sau curata-i urechile si lasa-l intreg);
- spala bine pestele in interior si indeparteaza pielita care se afla in interiorul burtii. In cazul in care pestele este mare, fa-l file sau taie-l bucati;
- pune pestele in apa rece( niciodata calda, deoarece pestele se va inmuia)cu putina sare fina si lasa-l asa cam jumatate de ora;
- schimba apa de 3-4 ori, pana cand aceasta ramane limpede;
- scoate pestele si sterge-l cu prosoape de hartie;
- presara sare grunjoasa, neiodata peste peste si baga-l la frigider pentru 24 ore;
- scoate pestele, spala-l cu apa rece si leaga-l cu sfoara;
- lasa pestele la aer o zi, pentru a se zvanta;
- afuma pestele, ori la rece(o saptamana), ori la cald(6-7 ore), ori combinat;
- pentru ca gustul sa fie desavarsit, fa jar din lemn de prun, iar in interiroul jarului arunca foi de dafin, cimbru si rozmarin.
Spor la treaba si pofta buna!