Cum sa prepari homar

Cum sa prepari homar

Vrei sa prepari homar, dar ti se pare prea dificil de gatit sau poate prea scump? Daca da, ai o varianta putin mai simpla si mai economica. Ne referim la cozile de homar! Le gasesti in hipermarketuri si in pietele de peste. De obicei, se comercializeaza cozi de homari spinosi(languste). Mai rar, gasesti si cozi de homari americani(de Atlantic/din Maine). Nu e rau deloc, deoarece prima varianta este mai carnoasa.

Cum sa prepari homar. Ingrediente:

- cozi de languste/homari spinosi(in jur de 225 grame de persoana);

- 3 linguri de sare de mare;

- 6 cani de apa;

- un pachet de unt din care vei obtine prin topire unt limpezit/ clarifiat(ghee) sau unt limpezit/carificat(ghee) din comert;

- condimente(sare de masa, piper alb, boia de ardei);

- suc de lamaie.

Cum sa prepari homar. Pasi:

- igienizeaza mainile si zona de lucru. Spala-te bine pe maini, apoi curata blatul si uneltele de gatit;

- spala bine cozile de homar cu apa ferbinte, indepartand orice impuritate;

- taie cochilia/coaja pe centru. Cu o foarfeca de bucatarie taie exoscheletul de la un capat la altul. Ai grija sa nu tai si carnea!

- desprinde cochilia cu degetele. Tine aproape un prosop/carpa de bucatarie, deoarece se va scurge ceva lichid in timpul acestui proces. Atentie la culoarea carnii! Nuante de gri , de galben sau carne decolorata dezvaluie ori o inhetare necorespunzatoare a homarului ori o hranire mai putin sanatoasa a homarului. Totusi, daca poti elimina zona decolorata, coada homarului e buna de mancat!

- pune la fiert intr-un vas metalic de minimum 3 litri 6 cani de apa;

- adauga sare de mare in apa si continua sa fierbi amestecul;

- adauga coada homarului in apa clocotita. Se fierbe, neacoperita, timp 8-12 minute. Vei stii ca homarul e aproape gata in momentul in care coaja devine de un rosu aprins. De asemenea, carnea va fi si mai frageda. Poate chiar sa inceapa sa se separe de cochilie;

- scurge apa;

- scoate coada de homar pe o farfurie si las-o sa se raceasca in jur de 10 minute;

- taie mai mult din crusta, daca este necesar. Uneori, coaja exterioara se contracta dupa ce scoti coada de homar din apa clocotita. Cu aceeasi foarfeca de bucatarie, taie si mai multa coaja. Bei servi , astfel, mai usor carnea;

- pregateste cuptorul pentru modul grill/broil(foloseste elementul de incalzire din partea de sus a cuptorului). Lasa cuptorul sa se incalzeasca pe setarea Broil pentru 5-10 minute;

- condimenteaza coada homarului. Amesteca o lingurita de sare, o lingurita de piper, o jumatate de lingurita de boia de ardei si o lingurita de suc de lamaie;

- unge carnea de homar cu amestecul de condimente;

- pune coada de homar intr-o tava de copt nu foarte adanca;

- inveleste homarul in folie de aluminiu alimentara, apoi introdu tava in broiler;

- prepara coada de homar pana cand carnea devine opaca, iar coada exterioara prinde o nuanta de maro deschis. Ar trebui sa dureze in jur de 10 minute;

- scoate coada de homar din cuptor si las-o sa se raceasca circa 10 minute;

- pune coada de homar cu coaja in jos pe o farfurie. Astfel carnea va fi expusa in partea de sus si va fi mai usor de mancat.;

- aranjeaza coada de homar. Multe restaurante taie adesea complet coada homarului in jumatate , apoi aseaza jumatatile una langa alta. Aceasta estetizare creeaza senzatia unei portii mai mari. Metoda se numeste fluture, deoarece cele doua jumatati chiar seamana cu un fluturas;

- foloseste cutitul si furculita sau mananca direct cu mana;

- serveste coada de homar cu unt ghee. Topeste untul intr-o cratita. Lichidul mai limpede care se ridica deasupra reprezinta untul limpezit. Scurge incet untul limpezit intr-un castron mic, in care vei inmuia fiecaqre dumicat de homar. Gasesti, de asemenea, unt ghee in comert;

- pregateste un pahar de vin alb. Homarul este o carne usoara, asa ca ar trebui sa alegi un vin cu o aroma nu prea puternica. O astfel de aroma si taninurile vinului rosu nu se vor combina bine cu iodul si salinitatea homarului;

- serveste homarul alaturi de o bucata de friptura. Alege carnea. Multi bucatari si amatori de homar considera ca homarul si friptura fac o pereche perfecta!

Spor la treaba si pofta buna!

Citeste si: Raci prajiti

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Iti place somonul? Daca da, azi ti-am pregatit o reteta speciala pe baza de somon. Ingrediente precum...
Amatorii de preparate din peste sa fie pe receptie. Astazi, le prezentam o reteta pe care nu...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare