Cum se curata o piatra de copt pizza

Cum se curata o piatra de copt pizza

Piatra de copt garanteaza obtinerea unei pizza cu crusta perfect rumenita de fiecare data si poate fi folosita si pentru prepararea altor feluri de mancare la cuptor. Iata cum se curata o piatra de copt pizza.

Lasati piatra sa se raceasca complet, pana la temperatura camerei,in cuptor, cel putin o ora, inainte de a o scoate, deoarece in caz contrar aceasta poate crapa din cauza aerului si apei prea reci.

Cu ajutorul unei ustensile de curatat neascutita (perie sau spatula) indepartati resturile intarite de pe piatra, cu grija, fara a apasa prea tare, pentru a nu o zgaria.

Nu folositi niciodata detergent de vase pentru a curata piatra de pizza, deoarece aceasta prezinta pori, care absorb lichidul de curatare si care transfera gustul si mirosul acestuia urmatoarelor feluri de mancare gatite pe piatra.

Stergeti piatra de pizza cu o carpa umeda, daca este necesar. Inmuiati o carpa in apa calda si folositi-o pentru a indeparta resturile de mancare ramase pe piatra, dupa folosirea periei sau a spatulei.

In ultima instanta, puneti piatra de pizza la inmuiat in apa rece, peste noapte, pentru a indeparta resturile intarite, care nu au putut fi curatate prin metodele anterioare. Cu aceasta metoda trebuie sa tineti cont de faptul ca piatra va absorbi multa apa, deci este indicat s-o lasati la uscat timp de aproximativ o saptamana, inainte de a o utiliza.

Un alt motiv pentru care este indicat sa lasati piatra de pizza sa se usuce complet, inainte de a utiliza din nou este acela ca poate crapa in cuptor, in caz contrar. Este indicat ca piatra sa fie pastrata la temperatura camerei, inainde de a fi reintrodusa la cuptor. Mai mult este bine de stiut ca apa care patrunde in porii pietrei reduce integritatea acesteia, atunci cand piatra este reincalzita.

Evitati utilizarea oricarui fel de ulei pe piatra de pizza, deoarece acesta va fumega la cuptor. Motivul pentru care uleiul nu se comporta ca si intr-o tava de copt este acela ca piatra de pizza prezinta pori, care absorb uleiul, deci acesta nu-si are rostul. 

Un ultim lucru bine de stiu este acela ca piatra de pizza este cu atat mai buna cu cat este mai decolorata si mai veche, asadar nu faceti greseala de incerca sa scapati de petele respective sau sa va cumparati o alta piatra din aceasta cauza.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pizza Pepperoni! Probabil ca ai auzit de ea sau, poate, chiar ai mancat-o in vreun restaurant cu...
Vrei sa prepari o pizza aparte, care-i va da pe spate chiar si pe cei mai mofturosi...
Esti mare amator de pizza? Daca da, iti prezentam, astazi, o reteta atipica, dar care ofera un...