Cum sa confrunti o persoana narcisista

Cum sa confrunti o persoana narcisista

Narcisistii traiesc pentru a-i controla pe cei din jur. Au nevoie de validare si fac totul pentru a o obtine. E dificil, asadar, sa convietuiesti alaturi de o astfel de persoana, fie ca vorbim de familie sau de locul de munca. Din fericire, narcisismul poate fi combatut. Exista tehnici prin care sa confrunti narcisistul!

Cum sa confrunti o persoana narcisista:

1. Fii imprevizibil/a. Narcisistii se simt confortabil atunci cand stiu la ce sa se astepte de la tine. Ei invata cum sa obtina anumite reactii (mai ales laude) din partea ta, deoarece valoarea lor de sine este definita de ceea ce cred altii. Cand faci/spui ceva imprevizibil, un narcisist va fi in dificultate, deoarece mecanismul sau principal de aparare( controlul) a disparut. Dezarmeaza-l astfel:

- schimba modul in care reactionezi la pretentiile sale exagerate (daca de obicei il respingi, incearca sa fii de acord cu ideile sale in mod aleatoriu, pentru a-l incurca);

- ia o pozitie de forta in discutia cu un narcisist, daca esti coleg/a de birou cu el;

- reactioneaza fara intensitate/ nu reactiona deloc la comportamentul sau.

2. Spune nu favorurilor. Narcisistii se asteapta ca alti oameni sa faca lucruri pentru ei. Sunt egoisti si lipsiti de empatie, ceea ce ii determina sa creada ca au dreptul la un tratament special din partea tuturor. Invata sa refuzi un narcisist: va fi incapabil de reactie in fata respingerii, socat, in egala masura, de faptul ca trebuie sa se descurce singur. Sigur ca va incerca sa preia controlul. Ramai ferm pe pozitie si nu da inapoi! Il vei descuraja negresit!

3. Ascunde emotiile. Narcisistii provoaca si se hranesc cu reactiile celor din jur, folosindu-le pentru a critica. Pastreaza-ti, asadar, calmul: fixeaza o mina neutra, vorbeste calm si mentine subiectul. Nu mentiona nimic despre felul in care te simti si nu aduce in discutie experientele emotionale comune. Dezarmeaza narcisistul prin aceste tehnici:

- comenteaza fara sa judeci subiectul, folosind expresii de genul: Nu exista niciun motiv sa fii suparat/a in acest moment sau Comportamentul tau pare agresiv;

- ofera-i raspunsuri simple cu da sau nu, incercand sa ramai cat mai impartial/a;

- pastreaza un limbaj corporal care sa transmita calm.

4. Arata-i nepasare. Narcisistii se inconjoara de oameni pe care-i simt mai slabi, pentru a-i folosi. Daca nu ai ce sa-i oferi narcisistului, acesta va fi nedumerit si te va lasa in pace. Nu ii face jocul! Raspunde folosind cat mai putine cuvinte, incercand chiar sa pari plictisi/a. Aceasta este o tactica subtila de indepartare a unei persoane narcisiste.

5. Nu-i oferi informatii sensibile. Narcisistii aduna informatii despre tine pentru a te insulta in diverse situatii viitoare. Vor gasi modalitati de a-ti afla secretele si experientele. Vor folosi nesiguranta ta in propriul lor avantaj. Fii o enigma pentru narcisist! Daca se intampla sa ai parte de o astfel de persoana in familie, incearca sa impartasesti doar strictul necesar. Conversatiile ar trebui sa fie scurte si sa nu includa subiecte din copilarie sau din viata amoroasa!

6. Pleaca in timp ce vorbeste. Un narcisist se simte puternic atunci cand transmite mesajele unei persoane ascultatoare. Jocul sau este in cea mai mare parte verbal. Cauta, asadar, o modalitate de a-i strica jocul. Fa altceva in timpul conversatiei - foloseste toaleta, prefa-te ca raspunzi la telefon sau gaseste o scuza pentru a pleca. Astfel, se va indoi de capacitatea sa de manipulare. Nu uita: a vorbi cu un narcisist poate fi adesea frustrant si epuizant. Daca acesta incepe sa tipe sau sa devina abuziv verbal, paraseste camera pentru a intari ideea ca nu e cum vrea el.

7. Intrerupe orice comunicare. Narcisistii devin confuzi cand oamenii nu vor sa vorbeasca cu ei. Ei ii indeparteaza de obicei, pe ceilalti(cand nu-i mai considera de folos). In momentul in care se intampla invers,un narcisist intra in panica si se simt invins. Nu raspunde la apeluri sau mesaje! Cu cat un narcisist e mai disperat dupa atentie, cu atat incercarile sale vor fi mai agresive! Ignorarea este un instrument pe care multi narcisisti il folosesc pentru a-i manipula pasiv-agresiv pe altii. Asadar, il vei bate cu propriile arme!

8. Scoate in evidenta comportamentul sau negativ. Narcisistul e obisnuit ca toata lumea sa-l creada si sa-l accepte. Fii direct/a si transmite-i mesajul: Vei spune orice pentru a parea ca ai dreptate. Mecanismul de autoaparare il va face sa repete cu si mai multa forta ideea. Atunci, contracareaza-l sec: Vezi? Tocmai ai facut-o din nou! Aceasta tactica este si mai eficienta daca e aplicata in prezenta mai multor persoane. Distrugerea imaginii ideale se simte ca o nenorocire pentru un narcisist! Disonanta cognitiva dintre realitate si gandurile sale il va determina sa renunte la manipularea in cazul tau.

9. Evidentiaza logica sa gresita. Narcisistii spun lucruri ciudate si chiar incredibile, fara sa constientizeze. O intrebare simpla de clarificare ii va pune in incurcatura. Adesea, narcisistul se va schimba la 180 grade, realizand cat de bizare au fost afirmatiile sale initiale. Pune-i unui narcisist intrebari de genul:

- poti explica din nou acea cronologie? Se pare ca ai fost in 2 locuri in acelasi timp...;

- ai dorit sa iei tot meritul pentru un proiect de echipa sau a fost un accident?

- imi ceri sa te ajut cu munca sa sa fac totul pentru tine?

10. Ia-i fata. Narcisistii au nevoie disperata de validare, deoarece stima lor de sine este foarte scazuta. Elimina-i unei astfel de persoane oferta,  punandu-te pe tine (sau pe altcineva) in lumina reflectoarelor. Narcisistul va fi confuz. Incearca sa:

- clarifici cu cine trebuie sa imparta narcisistul meritele pentru proiecte sau sarcini de grup;

- indemni pe altcineva sa impartaseasca o poveste similara, mai interesanta decat cea a narcisistului;

- aduci in discutie o perioada in care ai depasit performanta narcisistului/ l-ai invins pe narcisist intr-un domeniu in care acesta se credea imbatabil.

11. Intra in competitie. Narcisistii nu inteleg nimic atunci cand sunt depasiti. Pur si simplu, momentul nu se potriveste cu fantezia construita de ei. De obicei, ei sunt cei care descurajeaza competitia, facandu-i pe altii sa se simta mai putin importanti/capabili/valorosi/priceputi/speciali. Demonstreaza-i, asadar, narcisistului ca greseste, depasindu-l intr-o zona in care se simte dominant! Va capota!

Citeste si: Egocentrism vs narcisism. Cum le distingem si ce evolutie au

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Esti indecis/a, te invinovatesti adesea si ai o stima de sine scazuta? Daca da, ar putea fi...
Egocentrismul si narcisismul pot fi usor confundate, dar nu inseamna chiar acelasi lucru. Primul face referire la...
O relatie sanatoasa se bazeaza pe incredere. Din pacate, unii oameni nu pot trai fara sa-si insele...