Familie. Semnele violentei domestice

Familie. Semnele violentei domestice

Violenta domestica persista, din pacate, intr-o societate cu pretentii evolutive. Agresorul si victima isi fac loc in familia moderna, chiar daca nivelul de educatie a crescut enorm, in ultimii ani. Principala cauza a acestor comportamente? Obisnuintele declansate inca din copilarie.

Violenta in familie e boala grea si am putea spune ca se transmite din generatie in generatie. Nu prin intermediul genei, ci la nivel de comportament deviant, cauzat de puterea exemplului. Trait/a intr-o familie violenta(psihica si/sau fizica) risti sa copiezi exemplul negativ, fara sa constientizezi. Vei deveni, astfel, agresor si de cele mai multe ori victima.

Din pacate, o persoana abuzata in copilarie, in mod frecvent, va accepta, cu destula usurinta, abuzul intr-o relatie viitoare, din postura de adult.

Semnele violentei in familie:

1 Acorzi o atentie exacerbata persoanei iubite si nevoilor sale. Acest comportament arata faptul ca ai fost neglijat mai mereu in familia dezorganizata in care ai crescut. Persoana abuzata invata incet si sigur sa lase de la ea, pentru a nu-si deranja parintele posesiv. Comportamentul se accentueaza in timp, iar victima nu numai ca se va lasa dominata intr-o relatie de cuplu, ci chiar va fi atras inconstient de un/o partener/a cu astfel de comportament.

2 Neglijezi prietenii. Un comportament derivat din cel de la punctul 1. In incercarea de a-l multumi pe omul iubit, ii ignori si chiar ii uiti pe ceilalti care tin la tine. Te vei izola si astfel vei fi mai usor de manipulat de agresorul/oarea care a pus stapanire pe viata ta. Uneori, vei justifica fara mari dureri de cap comportamentul partenerului/ei, cautandu-i scuze. Si asta deoarece, in timp, victimele isi pierd simturile de sine si incep sa se invinuiasca pentru toate problemele din relatie.

3. Fugi de conflicte, indiferent de situatie. Eviti sa vorbesti despre adevarul din relatia ta, optandi pentru tacere. Poate ca acesta este un obicei al relatiilor violente; poate ca resimti prea multa oboseala dupa atatea conflicte acasa. Afirmarea nevoilor si dorintelor devine ca o zona de razboi si este mai usor sa te adaptezi, decat sa iti faci ingrijorezi cum ca totul se va transforma intr-o situatie tensionata.

4. Nu stii ce e bine si ce e rau. Daca ai crescut intr-o familie distructiva din punct de vedere emotional, probabil nu vei putea intelege cu adevarat ceea ce simti, ce aspiratii, dorinte si nevoi ai. Cum spuneam si mai sus, copiii care cresc intr-un mediu violent invata sa puna pe primul plan nevoile parintilor si nu pe cele ale lor. Un astfel de copil va avea aceeasi abordare si in relatia de cuplu.

5. Esti obosit mai mereu. Oricat incerci sa eviti conflictele, ele te macina pe interior. Asa ca nu te mai mira ca esti vesnic obosit/a. Invata sa infrunti problemele si pe partener/a, atunci cand ai argumente. Daca, spre exemplu, conduce cu viteza si nu te simti in siguranta, spune-i cum stau lucrurile! Nu lua pozitia mutului doar pentru a nu-l/o deranja.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Nativul din Taur, adica orice persoana nascuta in perioada 20 aprilie– 21 mai, este un semn de...
Nativul din Berbec, adica orice persoana nascuta in perioada 21 martie – 19 aprilie, este un semn...
Nativii din zodia Pesti sunt sensibili, intuitivi si romantici, ceea ce ii face compatibili cu zodii care...