Cum sa recunosti hepatita C?

Cum sa recunosti hepatita C?

Hepatita C este o boala infectioasa care afecteaza ficatul.

Conform raportarilor, intre 2 si 5 milioane de oameni sunt infectati doar in Statele Unite. Agentiile de sanatate afirma ca aproximativ 3,33% din populatia mondiala e infectata cu hepatita C. E o mare posibilitate ca numarul acesta sa fie subestimat, pentru ca hepatita C este o boala vicleana – in majoritatea timpului nu are simtome. Ca atare, multi oameni pot fi deja infectati si sa nu stie nimic.

Aceasta face din hepatita C o sarcina dificila. Mai jos e un ghid care sa te ajute sa recunosti boala. Afla daca esti expus la risc. Dupa cum am mentionar mai sus, detectarea hepatitei C poate fi foarte dificil. Iti va fi mai usor sa recunosti simptomele daca afli masura in care esti expus la riscul de a face boala. Deci, care sunt oamenii cei mai expusi la riscul de a face hepatita C?

- Utilizatorii de droguri intravenoasecare care impart aceleasi ace. Impartirea acelor e cel mai frecvent mod din Statele Unite, de a contracta infectia cu virusul hepatitic.

- Donatorii de sange si organe. Daca ai fost intepat cu un ac folosit la o persoana cu hepatita C, atunci acel virus te va infecta si pe tine. Ca regula, unitatile sanitare nu au voie sa foloseasca acelasi ac de doua ori. Oamenii care au donat sange sau organe inainte de 1992, ar trebui sa isi faca analizele pentru hepatita C.

- Copiii femeilor cu hepatita C. Copiii intra in contact cu sangele mamei in uter. Daca mama ta a fost diagnosticata cu hepatita C, ar trebui sa iti efectuezi analizele pentru acest virus, cat mai curand posibil.

- Oamenii cu multipli parteneri sexuali. Actul sexual facut cu o persoana pozitiva de hepatita C, te supune la riscul de a face boala. Daca in mod obisnuit ai parteneri sexuali multipli, e cel mai bine sa te testezi in mod regulat pentru hepatita C si alte boli cu transmitere sexuala.

- Oamenii ce fac hemodializa. Acestia sunt susceptibili la infectia cu hepatita C pentru ca sistemul lor imun este deja slabit sau compromis, ca rezultat al hemodializei.

- Pacientii HIV pozitivi. HIV afecteaza sistemul imun al gazdei, facand aceste persoane mai susceptibile la infectiile virale precum hepatita C.

- Persoanele care si-au facut tatuaje sau piercing in locuri dubioase. Se stie ca unele saloane de tatuaje sau artisti in tatuaj nu folosesc echipamente sterile. Daca te indoiesti de igiena artistului care iti face tatuajele, e mai bine sa te testezi pentru hepatita C.

- Afla care sunt simptomele infectiei hepatitice C. Aceste simptome se pot manifesta in ani, astfel ca, de indata ce le recunosti la tine, prezinta-te de urgenta la medic.

Iata simptomele pe care ar trebui sa le cauti:

- Dureri abdominale si de articulatii
- Fecale de culoarea argilei
- Greata
- Voma
- Pierderea apetitului alimentar
- Oboseala
- Febra
- Urina inchisa la culoare
- Icter

Acesta este doar un simplu ghid de recunoastere a hepatitei C la tine si persoanele cunoscute. Tine minte ca hepatita C e o boala care se vindeca, iar cheia supravietuirii consta in detectarea timpurie a acesteia.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Hepatita C este o boala infectioasa, care afecteaza ficatul. Potrivit statisticilor, 3,33% din populatia globului sufera de...
Ficatul este un organ important, fiind al doilea ca marime din organism si cantarind intre 1 si...
Ribavirin Teva este un medicament care contine substanta activa ribavirina. Este disponibil sub forma de capsule de...