Iata cateva sfaturi in acest sens:
Pregatirea din punct de vedere financiar
Verificati daca asigurarea de sanatate va include si copilul nou-nascut. Daca nu exista o astfel de clauza, faceti modificarile necesare in acest sens.
Hotarati cat timp veti sta in concediu de maternitate. Decideti-va daca doriti sa va ingrijiti copilul timp de 2 ani si sa aveti o remuneratie mai mica decat salariul obisnuit sau daca preferati sa va intoarceti la serviciu dupa un an si sa aveti un venit mai mare.
Faceti economii, schimbandu-va stilul de viata. Venirea pe lume a unui copil implica cheltuieli aditionale pentru hainute, mobilier, obiecte necesare, astfel este indicat sa puneti bani de-o parte.
Pregatirea casei
Faceti loc in casa pentru copilul ce urmeaza sa vina pe lume. Acesta va avea nevoie de o camera proprie sau de un spatiu personal pentru dormit si joaca.
- Transformati-va biroul in camera copilului.
- Faceti loc in dulapurile din casa pentru mancarea si obiectele necesare copilului.
Cumparati mobila si obiectele necesare pentru copil. Acesta va avea nevoie de un patut, de un scaunel inalt pentru a lua masa, de biberoane si de scutece, iar cand va creste va trebui sa-i cumparati un pat mai mare, jucarii si o masa de birou pentru teme.
Pregatirea pentru nastere
Participati la cursuri de pregatire in acest sens, de unde puteti invata cum sa respirati si sa va comportati in timpul travaliului si cum sa va ingrijiti si sa va alaptati copilul.
Faceti-va un bagaj cu lucrurile necesare voua si bebelusului, dupa nastere, pe care sa il luati la spital. Un astfel de bagaj ar trebui sa contina: haine, obiecte de toaleta, un aparat foto si alte obiecte personale importante.
Tineti la indemana datele de contact ale medicului neonatolog. Acestea va vor fi necesare in momentul declansarii travaliului si daca aveti anumite intrebari in ultimele saptamani de sarcina.