Sosul pesto este un sos folosit la foarte multe feluri de mancare: la pizza, paste, salate, sandwich-uri etc. Sosul isi are originea in nordul Italiei si necesita folosirea unui mojar. Astazi, pentru a prepara pesto, ne putem folosi de un robot de bucatarie.
Ingredientele necesare sunt:
- 125 g de busuioc (frunze proaspete taiate),
- 4 catei de usturoi (curatati si taiati),
- 20 g de parmezan ras,
- 225 ml ulei de masline,
- 175 g seminte de pin,
- 15 g de patrunjel (maruntit),
- 5 g de sare,
- 5 g de piper alb.
In prima instanta se marunteste busuiocul, usturoiul cu o presa si patrunjelul.
Apoi, se pune intr-un robot busuiocul, usturoiul, parmezanul, patrunjelul proaspat, si semintele de pin si sunt maruntite. Intre timp se adauga putin cate putin ulei de masline. Se va obtine o pasta de culoare verde inchis la care se va adauga dupa gust sare si piper. Et voila, sosul e gata!
Sosul poate fi folosit la paste, sandwichuri sau pizza la care se adauga dupa gust.