Iata 3 metode de prevenire a inecului:
1. Reducerea riscului de inec:
Mergeti la inot in locuri supravegheate de salvamari. Acest fapt s-a dovedit a fi extrem de eficient in prevenirea inecului.
Invatati sa inotati la nivel de incepatori. Este indicat sa stiti sa faceti pluta si sa va mentineti la suprafata apei, daca va aflati vreodata in pericol de incec.
Folositi obiecte plutitoare atestate. Vestele de salvare si obiectele plutitoare va pot mentine la suprafata apei, chiar daca va pierdeti cunostinta sau nu puteti inota, fiind ajutoare de nadejde in prevenirea inecului.
Evitati curentii puternici. Daca inotati in ape curgatoare, in mare sau in ocean este bine de stiut ca puteti fi trasi la fund de curenti, asadar evitati pe cat posibil locurile periculoase de inot.
Nu va panicati daca va simtiti luati de un curent puternic. Este foarte important sa stiti cum sa reactionati in acest caz, pentru a va putea salva. Nu va panicati si nu va lasati in seama instinctelor. Nu incercati sa va opuneti curentului, ci intoarceti-va 90 de grade si inotati paralel cu malul, cu cat mai multa forta. Curentii actioneaza numai in canalele relativ inguste si veti putea ajunge in siguranta la mal.
Daca va simtiti in pericol de inec, faceti pluta pe spate.
Nu consumati niciodata droguri sau alcool, inainte de a merge la inot, deoarece aceste substante va afecteaza judecata si deprinderile motrice, facandu-va suceptibili la hipotermie.
2. Prevenirea inecului in cazul altor persoane:
Invatati sa acordati primul ajutor in caz de inec.
Daca aveti o piscina privata, angajati un salvamar sau o persoana care sa monitorizeze apa.
Potrivit statisticilor, cei mai predispusi la inec sunt copiii de varsta mica, cei de sex masculin si barbatii, deoarece ei sunt dispusi sa-si asume anumite riscuri, atunci cand intra in apa.
Trebuie sa stiti, de asemenea, ca persoanele care sufera de diferite boli sunt mai predispuse la inec, decat cele sanatoase. De exemplu bolnavii de epilepsie trebuie supravegheati atunci cand inoata, deoarece pot suferi o criza si se pot ineca.
Atentie! Inecul este un fenomen care are loc in liniste, contrar secventelor galagioase si violente din filme. O persoana pe cale de a se ineca, nu este capabila sa-si ridice capul de-asupra apei, pentru a striga dupa ajutor. Asadar, nu exista semne de atentionare, atunci cand acest lucru are loc. O persoana se poate ineca, fara ca cei din jur sa-si dea seama ce se intampla.
3. Masuri de siguranta in cazul copiilor:
Copiii nu pot fi niciodata protejati 100% de inec, atunci cand se afla in apa. Daca un copil (sau chiar un adult) stie sa inoate bine, asta nu inseamna ca nu se poate ineca.
Nu lasati niciodata copiii nesupravegheati atunci cand inoata. Intotdeauna trebuie sa existe un adult care sa inoate cu ei si sa-i supravegheze, fie ca inoata in mare, in piscina din curtea proprie sau la strand.
Faceti piscina din curte inaccesibila pentru copii. Barierele fizice sunt suficiente pentru a-i tine la distanta pe copii de piscina, atunci cand nu ii supravegheati. Acoperiti piscina cu o prelata groasa sau puneti un gard in jurul acesteia.
Luati in calcul golirea piscinei. Aceasta este o modalitate de a va asigura ca cei mici nu vor fi tentati de apa si nu se vor ineca.
Atentie! Copiii mici se pot ineca in apa putin adanca. Bebelusii si copiii pana in 2 ani se pot ineca in apa cu o adancime de 5 cm. Asadar este indicat sa ii supravegheati atunci cand se afla in jurul unei ape de orice adancime, inclusiv din vana sau dintr-o galeata.