Cum sa supravietuiesti unui curent marin

Cum sa supravietuiesti unui curent marin

Vara, soare, mare, plaja - cuvinte aflate pe buzele celor mai multi oameni in sezonul estival. Dar odata cu vacanta, distractia si relaxarea, marea poate aduce si multe pericole, mai ales pentru cei care o cunosc prea putin.

Pentru a te aventura in apa marii este esential sa stii sa inoti. Altfel, nu intra in apa mai sus de genunchi! In plus, chiar daca esti un inotator decent, riscurile exista. Acestea sunt provocate mai ales de curentii marini care pot aparea in orice moment si te pot surprinde.

Curentii marini sunt rezultatul unor factori complecsi, precum diferenta de temperatura sau gradului de salinitate a apei marilor sau difuziunea moleculara, care atrage dupa sine o diferenta de densitate a apei. Practic, vantul, efectul solar, racirea apei, mareea, forma plajei, modul de spargere al valurilor in larg, toate determina aparitia curentilor.

Actiunea curentilor marini. Acesti curenti se misca, de obicei, cu aproximativ 2 metri pe secunda (de la 0,3 pana la 0,6 metri pe secunda), insa cei mai nervosi s-ar putea deplasa si cu aproximativ 8 metri pe secunda(circa 30 km/h). Multe persoane cred ca acesti curenti ne trag sub apa, dar nu e deloc asa. Curentii ne pot duce foarte mult in largul marii, pentru ca imping si nu trag in jos. Panica ne determina, practic, sa credem ca apa ne trage dedesubt. In realitate, ne indeparteaza de tarm.

Citeste si: Cum puteti sa va mentineti la suprafata apei, in cazul unui pericol de inec

Cum sa protejezi de actiunea unui curent marin:

- mergi pe o plaja cu salvamar.

- nu te aventura dincolo de marcajul din apa.

- nu intra in panica. Oricat de tare te sperie aceasta miscare neasteptata a apei incearca sa ramai calm.

- nu inota contra curentului. Vei obosi repede, iar riscul de inec creste. Cauta o modalitate sa iesi din aria curentului. Pentru asta, inoata nu inspre tarm, ci paralel cu el.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Daca nu stiti sa inotati, iata cum puteti sa va mentineti la suprafata apei, in cazul unui...
Apa este un mediu nesigur si pana si cei mai buni inotatori se pot afla, la un...
Iata ce trebuie sa faceti ca sa ramaneti la suprafata apei in caz de inec: Nu...