Pentru a te aventura in apa marii este esential sa stii sa inoti. Altfel, nu intra in apa mai sus de genunchi! In plus, chiar daca esti un inotator decent, riscurile exista. Acestea sunt provocate mai ales de curentii marini care pot aparea in orice moment si te pot surprinde.
Curentii marini sunt rezultatul unor factori complecsi, precum diferenta de temperatura sau gradului de salinitate a apei marilor sau difuziunea moleculara, care atrage dupa sine o diferenta de densitate a apei. Practic, vantul, efectul solar, racirea apei, mareea, forma plajei, modul de spargere al valurilor in larg, toate determina aparitia curentilor.
Actiunea curentilor marini. Acesti curenti se misca, de obicei, cu aproximativ 2 metri pe secunda (de la 0,3 pana la 0,6 metri pe secunda), insa cei mai nervosi s-ar putea deplasa si cu aproximativ 8 metri pe secunda(circa 30 km/h). Multe persoane cred ca acesti curenti ne trag sub apa, dar nu e deloc asa. Curentii ne pot duce foarte mult in largul marii, pentru ca imping si nu trag in jos. Panica ne determina, practic, sa credem ca apa ne trage dedesubt. In realitate, ne indeparteaza de tarm.
Citeste si: Cum puteti sa va mentineti la suprafata apei, in cazul unui pericol de inec
Cum sa protejezi de actiunea unui curent marin:
- mergi pe o plaja cu salvamar.
- nu te aventura dincolo de marcajul din apa.
- nu intra in panica. Oricat de tare te sperie aceasta miscare neasteptata a apei incearca sa ramai calm.
- nu inota contra curentului. Vei obosi repede, iar riscul de inec creste. Cauta o modalitate sa iesi din aria curentului. Pentru asta, inoata nu inspre tarm, ci paralel cu el.