Indiferent de situatie, crampele musculare sunt o experienta dureroasa care dureaza de la cateva minute si pana la cateva ore. Ele te pot lasa nemiscat pentru un timp si impiedica finalizarea unui exercitiu fizic pana cand se vindeca.
Pentru a evita aceste momente dureroase, iata cateva modalitati care te invata cum sa previi crampele musculare.
Respira adanc. Asigura-te ca respiri constant in timp ce efectuezi un exercitiu fizic. Daca in timpul exercitiilor fizice iti tii respiratia, risti sa contactezi un carcel in doar cateva minute. Atata timp insa cat oferi suficient oxigen corpului tau, vei reusi sa previi crampele musculare.
Bea apa. Ofera intotdeauna corpului tau apa suficienta, mai ales daca ai transpirat. Cand transpiri, pierzi sare si apa, ceea ce ruineaza echilibrul dintre electroliti si sare din organism. Pentru a preveni crampele musculare, bea suficienta apa potabila la fiecare cincisprezece minute in timp ce practici exercitii fizice.
Mananca alimente bogate in potasiu. Incearca sa previi crampele musculare consumand alimente bogate in potasiu, cum ar fi avocado, cartofi, banane, broccoli, suc de portocale, soia, caise si stafide (1 cana de stafide are aproximativ 1089 mg de potasiu, in timp ce o ceasca de banane contine 594 mg de potasiu). Toate aceste alimente sunt ideale pentru cineva care transpira excesiv in urma unui efort prelungit. Mananca dupa bunul plac oricare din aceste fructe si legume pentru ca previn crampele musculare. De exemplu poti lua cate o inghititura de banana in timpul unui joc de tenis sau consuma un suc de portocale in afara orelor petrecute pe terenul de sport.
Stai la soare. Crampele sunt cauzate si de lipsa vitaminei D, o vitamina care se fixeaza in timpul expunerii la soare. Atunci cand este cald afara, profita de vremea insorita si relaxeaza-te in parc. Acest lucru te ajuta sa obtii doza zilnica de vitamina D necesara pentru organism.
Bea lapte. Laptele este o sursa bogata de vitamina D si consumand acest aliment lichid, sansele de a te „pricopsi” cu un carcel se diminueaza semnificativ. Bea unul sau doua pahare de lapte zilnic pentru a preveni contactarea unei crampe musculare.
Efectueaza stretching inainte si dupa exercitiile fizice. Intinderile efectuate pentru fiecare grupa majora de muschi in parte sunt benefice. Apeleaza la stretching ori de cate ori esti la antrenament, dar si dupa ce efectuezi o serie de exercitii fizice.
Ia o pauza intre timpul petrecut la masa si sport. Trecerea brusca de la masa la miscare nu este sanatoasa. Inainte de a face miscare, asteapta cel putin o ora pentru ca mancarea sa se aseze in stomac. Daca ai avut o masa consistenta vei avea nevoie de o pauza si mai mare, altfel risti sa ai probleme musculare.
Mananca cumpatat. Atunci cand ai de gand sa folosesti banda de alergare, consuma o cantitate decenta de alimente. De exemplu, o mica gustare poate fi compusa dintro salata, un iaurt cu o jumatate de banana sau niste broccoli, alimente care furnizeaza suficienta energie organismului pentru antrenament. Dupa ora de sport, poti continua masa cu alimente mai solide, cu conditia sa nu reiei imediat dupa aceea exercitiile fizice.
Ponturi:
• Atunci cand mergi la sala de sport si te incearca senzatia de foame, poti consuma o gustare imbogatita cu potasiu.
• Profita de soare. Mergi intr-o excursie la plaja si beneficiaza de caldura verii folosind intotdeauna protectie solara.
• Include in dieta zilnica laptele. Acesta este o sursa esentiala de calciu si vitamina D care intareste oasele si te fereste de eventualele accidentari survenite in timp ce practici sport.
Atentionari:
Crampele dese si foarte dureroase transmit uneori un semnal de alarma. Ele prevestesc uneori complicatii in timpul sarcinii, boli de rinichi, boli tiroidiene, sindromul picioarelor nelinistite (RLS), scleroza multipla, hipokaliemie (nivelul de potasiu din plasma), hipocalcemie sau alte afectiuni grave. Consulta medicul daca crampele dureaza pentru mai mult de douasprezece ore, sau in cazul in care acestea iti provoaca dureri mari pentru o perioada lunga de timp. O data ajuns la medic, informeaza-l de durata, de intensitatea crampelor, fara a uita sa mentionezi cat de des te confrunti cu aceasta situatie neplacuta.
Solicita un set de analiza, iar in urma diagnosticului, urmeaza prescriptiile medicale pas cu pas pentru a preveni crampele musculare in viitor.