Tehnicile de mai jos detaliaza cateva metode de tratare a crampelor musculare. Oricare dintre tehnicile prezentate poate fi efectuata singura sau in combinatie cu altele enumerate in lista.
Pasi
1. Bea lichide. Un dezechilibru electrolitic poate fi cauza spasmelor musculare, astfel incat rehidratarea cu anumite bauturi pe baza de electroliti poate ajuta la restabilirea echilibrului din organism. Fii constient de continutul ridicat de zahar al unor bauturi consumate de sportivi. Acestea, in loc sa te energizeze, pot accentua crampele musculare.
2. Incearca sa intinzi membrul cu muschiul afectat , cu o miscare usoara fara a brusca portiunea afectata. Aceasta tehnica poate fi efectuata separat sau dupa una dintre celelalte tehnici enumerate.
3. Foloseste gheata pentru a amorti durerea produsa de crampe. Inflamatia se diminueaza si permite relaxarea musculara. Pentru beneficii maxime, combina aceasta tehnica cu intinderea musculara (stretching) sau cu masajul.
4. Aplica un masaj local. Incearca sa aduci muschiul afectat intr-o pozitie relaxata (de exemplu, nu intins sau prelungit) pentru a aplica masajul local direct la crampe.
Balsamuri si alifii
1. Amelioreaza durererea cu ajutorul balsamului de analgezice care permite muschilor sa se relaxeze si crampelor sa se disipeze.Totusi nu exista suficiente dovezi stiintifice care sugereaza eficienta acestei metode.
2. Ca si gheata, balsamul pe baza de analgezice elibereaza durerea din muschi provocata de crampe si grabeste vindecarea.
3. Balsamurile si alifiile este posibil sa functioneze mai bine dupa o baie calda.
4. Urmeaza intotdeauna instructiunile mentionate pe recipientul in care a fost ambalat balsamul pentru a acoperi zona in care se aplica balsamul. De asemenea, citeste cu atentie rubrica de indicatii si contraindicatii.
Metode inedite de ameliorare a crampelor musculare
1. Incearca sa apuci ferm buza de sus intre degetul mare si degetul aratator, miscand si masand zona respectiva. Nu este un tratament recomandat pe termen lung, dar lucreaza pentru ameliorarea imediata a durerii. Aceasta este o metoda neverificata de standardele stiintifice.
2. Du-te la culcare. Daca ai timp, imediat dupa antrenament incearca sa te culci. Accidentarile usoare, fara complicatii, dispar de la sine dupa putina odihna.
Sfaturi:
- Pentru a preveni crampele musculare, odihneste-te inainte si dupa efectuarea exercitilor fizice. Muschii au nevoie de repaus pentru a se vindeca.
- Bea apa si consuma un aport adecvat de sare pentru a diminua rata crampelor musculare asociate cu efecturarea de exercitii fizice.
- Aplica o compresa locala cu gheata pentru a ameliora durerea.
- Inainte de o cursa lunga sau de un efort fizic intens, nu uita de incalzire. Muschii supusi brusc la un efort prelungit sunt mult mai predispusi la crampe sau intinderi musculare.
- La nevoie apeleaza la medicamente, insa, pentru orice eventualitate cere si sfatul medicului.
- Dupa ce durerea produsa de crampele musculare a cedat pentru o perioada semnificativa de timp, incearca sa induci fluxul de sange in muschi pentru a rehidrata musculatura si a elimina deseurile. O modalitate buna in acest sens este de a aplica o compresa calda pe locul afectat. Acest lucru va diminua semnificativ durerea resimtita in mod normal a doua zi dupa aparitia unei crampe.
- Daca pe timp de noapte, crampele sunt severe, pastreaza langa pat un pahar de apa si un balsam analegezic. Apa tonica si chinina sunt de asemenea eficiente in acest caz.
- Ai grija la alimentatie. Include in dieta zilnica nutrientii esentiali pentru organism, iar in acest fel crampele si spasmele te vor ocoli.
- Pentru a evita aparitia crampelor in timpul noptii, intinde muschii inainte de culcare.
- Suplimenteaza-ti dieta cu potasiu si magneziu. Bananele sunt o sursa naturala de potasiu.
- Si nu in ultimul rand hidrateaza-te constant. Bea multa apa inainte, in timpul si dupa efectuarea exercitiilor fizice.