Cum sa te protejezi de razele solare

Cum sa te protejezi de razele solare

Orice om ar trebui sa se bucure de soare, de vitamina D pe care acesta o furnizeaza organismului. Din pacate, unii nu au voie sa stea in lumina soarelui din cauza diverselor afectiuni. Altii, desi sanatosi, nu sunt indragostiti de soare. Cei mai multi, insa, se bucura exagerat de caldura soarelui, fara sa constientizeze ca exista riscuri majore odata cu expunerea prelungita.

Prea mult soare poate fi daunator. Supraexpunerea provoaca riduri, arsuri si leziuni ale pielii. De asemenea, creste riscul aparitiei cancerului de piele. De aceea ori de cate ori  intram in contact cu soarele, pe o perioada mai lunga, e bine sa ne protejam. Iata cum o putem face:

Protectie pe baza de creme

1. Alege o crema cu factor de protectie solara suficient de mare. Crema de protectie solara trebuie aplicata chiar si atunci cand exista plafon de nori. Factorul de protectie este esential. El trebuie sa fie de minimum 30 pentru a fie eficient impotriva razelor ultraviolete. Oamenii care sufera de cancer de piele au nevoie de un factor de protectie de minimum 45. Pentru a cumpara produsul potrivit, cauta pe ambalaj expresia spectru larg. Astfel te asiguri ca primesti protectie atat impotrva razelor UVA cat si impotriva celor UVB( reprezinta doar 5% din total, dar sunt responsabile cu problemele).

2. Aplica crema cu 20- 30 minute inainte de a parasi casa. Daca stai afara mai mult de jumatate de ora, e necesar sa folosesti crema de protectie solara.

3. Reaplica crema la fiecare 2 ore. Daca stai, spre exemplu, pe plaja toata ziua, ai grija sa aplici protectia din 2 in 2 ore. Asta daca vrei o eficienta sporita impotriva razelor ultraviolete. De asemenea, aplica crema de fiecare data cand iesi din apa, chiar daca nu au trecut cele 2 ore.

4. Invata sa aplici cantitatea corecta. Ai nevoie de cel putin 45 mililitri de crema de protectie solara pentru a acoperi intreaga suprafata a pielii. Nu trebuie sa freci tare pielea cand aplici crema, asa cum multe persoane gresit inteleg sa procedeze. Mai degraba trebuie sa aplici si sa intinzi incet. Daca nu ajungi in anumite zone, cum ar fi spatele, roaga pe altcineva sa intinda crema.

Protectie cu ajutorul hainelor si accesoriilor

5. Alege hainele care protejeaza impotriva razelor solare. Cand te expui pe termen lung, ar fi bine sa porti haine care sa blocheze razele UV daunatoare. Testeaza imbracamintea astfel: lipeste o palma pe interiorul materialului si lumineaza zona cu o lanterna pe partea cealalta. Daca se vede clar prin imbracaminte, inseamna ca protectia antisolara e slaba. Incearca alte haine sau asigura-te ca ai folosit cum trebuie crema de protectie solara.

6. Poarta ochelari de soare. Ochelarii de soare ar trebui purtati pe tot parcursul anului, nu doar vara. Verifica eticheta ochelarilor de soare inainte de a-i cumpara. Acestia ar trebui sa poata bloca 99% din lumina UVA si UVB.

7. Poarta palarie cu un bor de 7-8 centimetri. Astfel vei acoperi zonele importante, precum varfurile urechilor, spatele si gatul.

8. Poarta haine care acopera mai multa piele. Incearca pantaloni si camasi cu maneca mai lunga(3 sferturi) . Unele articole de imbracaminte au protectie impotriva ultravioletelor si sunt marcate cu un factor de protectie ultraviolet (UPF). Un UPF de cel putin 50 tine departe razele UVB. Doar 15% dintre acestea mai intra  in contact cu pielea ta. Evident ca in situatia in care temperatura e caniculara nu o sa poti purta haine prea lungi. Asa ca inlocuieste-le cu cele mai scurte, dar nu uita de crema de protectie solara!

Protectie prin evitarea soarelui

9. Cauta umbra in intervalul orar 10:00 -16:00. In aceasta perioada, soarele este la varf. Daca te expui in acest interval, s-ar putea sa te trezesti cu ceva leziuni cutanate. Daca esti obligat/a sa iesi la orele amiezii, incearca macar sa cauti locuri cat mai umbroase( pe sub copaci).

10. Ia masuri de precautie suplimentare in apropierea apei, zapezii si a nisipului. Soarele este reflectat de apa, zapada si nisip. Asta inseamna ca, inclusiv in timpul iernii, protectia solara este importanta. Asadar, foloseste intotdeauna ochelari de soare si poarta haine care sa acopere corpul.

11. Protejeaza-te de soare in cladiri si in masini. Soarele poate provoca daune chiar daca te afli inauntru. Foliile antisolare reprezinta o solutie. Se aplica pe ferestre si ofera protectie impotriva razelor UV. De asemenea, foloseste si jaluzelele cand canicula domneste.

Nu uita: crema de protectie solara trebuie aplicata si cand te afli in masina! Daca autoturismul e prevazut cu trapa, nu o deschide cand e soarele sus pe cer! La fel, trebuie evitata si decapotarea masinii pe timp de soare arzator!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Soarele ne incalzeste in fiecare zi, facand posibila continuitatea vietii pe Terra. Dar cum se desfsoara intregul...
Vara ne place sa ne dezmierdam la soare, sa ne hranim cu vitamina D si mai ales...
Majoritatea oamenilor sufera la un moment dat in viata de o forma usoara, medie sau grava a...