In spatiu exista foarte putin oxigen. Oxigenul molecular e prezent in spatiu in cantitati mici. A fost descoperit in zone precum Nebuloasa Orion sau norul Rho Ophiuchi. Totusi, in jurul Soarelui nu exista oxigen! SI chiar daca ar exista, ar trebui sa aiba forma oxigenului atmosferic liber, pentru ca arderea sa fie posibila.
Cum arde Soarele? Ei bine, daca nu se bazeaza pe oxigen atmosferic, cum e posibil ca Soarele sa arda pentru a ne incalzi in fiecare zi? Raspunsul e simplu, chiar daca poate parea ciudat: Soarele nu arde, ci genereaza caldura prin fuziune nucleara! Avand o masa uriasa, Soarele genereaza conditii extreme in miezul sau, acolo unde se creeaza o temperatura de aproximativ 15 milioane de grade Celsius! Ce inseamna asta? Atomii de hidrogen se unesc pentru a forma heliu, proces care duce la o eliberare de energie incredibila. Tot acest flux energetic se afla la originea caldurii pe care Soarele o raspandeste pe Terra.
Din ce e format Soarele? Sursa de caldura a Terrrei e formata in mare masura din hidrogen(91%) si heliu(aproape 9%). Oxigenul nu face parte din compozitia Soarelui. Asadar, Soarele nu arde, ci straluceste.
Cum incalzeste Soarele suprafata Terrei? Soarele nu trimite caldura direct in spatiu. Totusi, avem aceasta senzatie datorita radiatiei solare emise. Aceasta radiatie acopera diferite lungimi de unda ale spectrului electromagnetic si interactioneaza cu particulele de pe Terra, oferind o sursa continua de lumina si de caldura.
Citeste si: Cum PLOUA pe alte PLANETE