Soarele ne incalzeste in fiecare zi, facand posibila continuitatea vietii pe Terra. Dar cum se desfsoara intregul proces, inca se mai intreaba multi oameni. Toti cei pasionati cat de cat de stiinta stiu ca arderea nu este posibila decat in prezenta oxigenului. Iar in locul in care se afla Soarele oxigenul nu e prezent. Si-atunci se iveste intrebarea: cum arde Soarele?
In spatiu exista foarte putin oxigen. Oxigenul molecular e prezent in spatiu in cantitati mici. A fost descoperit in zone precum Nebuloasa Orion sau norul Rho Ophiuchi. Totusi, in jurul Soarelui nu exista oxigen! SI chiar daca ar exista, ar trebui sa aiba forma oxigenului atmosferic liber, pentru ca arderea sa fie posibila.
Cum arde Soarele? Ei bine, daca nu se bazeaza pe oxigen atmosferic, cum e posibil ca Soarele sa arda pentru a ne incalzi in fiecare zi? Raspunsul e simplu, chiar daca poate parea ciudat: Soarele nu arde, ci genereaza caldura prin fuziune nucleara! Avand o masa uriasa, Soarele genereaza conditii extreme in miezul sau, acolo unde se creeaza o temperatura de aproximativ 15 milioane de grade Celsius! Ce inseamna asta? Atomii de hidrogen se unesc pentru a forma heliu, proces care duce la o eliberare de energie incredibila. Tot acest flux energetic se afla la originea caldurii pe care Soarele o raspandeste pe Terra.