Obiective turistice in Olt. Bogatie istorica si culturala in sudul tarii

Obiective turistice in Olt. Bogatie istorica si culturala in sudul tarii

Continuam periplul nostru prin Romania si ne oprim, azi, in judetul Olt, unul dintre cele mai bogate judete din sudul tarii in privinta obiectivelor istorice si culturale. Veti regasi, aici, vestigii arheologice ce dateaza din preistorie, case memoriale ale unor personalitati marcante , dar si minunate lacasuri de cult.

Obiective turistice in Olt:

Cetatea Sucidava se afla la 5 km distanta de Corabia. Constructia romana te va fermeca. Vei putea vedea , aici, Fantana Secreta, un exemplar unicat prin modul de constructie, dar si ruinele unei bazilici crestine, inconjurata de ziduri groase din piatra. Constructia dateaza din timpul imperiului bizantin, atunci cand castrul roman a fost refacut de catre imparatul Iustinian, intre 527 si 535.

Slatina este orasul de resedinta al judetului Olt. Este atestat documentar in urma cu circa 650 ani, avand o istorie foarte bine conservata, mai ales prin intermediul cladirilor din centrul vechi. Vei mai putea vizita in Slatina, priintre altele, un parc in interiorul caruia se afla un lac de acumulare, Manastirea Clocociov, ridicata in 1594 sau Schitul Streharet, ridicat in secolul al XVII-lea. Nu rata, de asemenea, podul de peste Olt, primul pod din metal din tara noastra construit peste un rau, ce dateaza din anul 1891.

Casa memoriala Nicolae Ceausescu se afla in Scornicesti. Locuinta in care a crescut presedintele din Epoca de Aur este compusa din doua camere de dimensiuni mici, un hol si un pridvor. In acest muzeu inca se pastreaza o parte din mobilierul si obiectele familiei, precum si cateva tablouri, dar si un bust al Alexandrei Ceausescu, mama dictatorului.

Rezervatia de dropii Boianu a fost infiintata in 1890 si e unica in Romania. Are o suprafata de circa 400 hectare.

Muzeul Campiei Boianului reuneste mai multe obiective impresionante, precum un sat neolitic, o cetate dacica sau Muzeul Pompierilor. Un obiectiv ce nu trebuie ratat!

Caracalul a fost atestat documentar in 1538, insa urme ale locuirii acestui teritoriu dateaza inca din preistorie. Arheologii au descoperit in zona vestigii ce provin din perioadele paleoliticului, neoliticului si din epoca bronzului. Un alt obiectiv impresionant este complexul arhitectural Curtea Domneasca, cu case boieresti, un turn de observare, mai multe cladiri anexe si o biserica domneasca. Curtea Domneasca a fost resedinta domnitorilor romani Mihai Viteazu, cel care a construit-o si a ridicat Caracalul la rang de oras, Matei Basarab si Constantin Brancoveanu.

Resca e un loc foarte popular pentru turistii romani dar si pentru cei straini. Vei gasi aici cabana de vanatoare a lui Nicolae Ceausescu, care mergea la vanatoare in Padurea Resca.

Manastirea Brancoveni e amplasata pe mosia familiei Brancoveanu, din localitatea cu acelasi nume. Bazele complexului monahal sunt puse in secolul al XVI-lea de Celea, bunica lui Matei Basarab (cunoscut si ca Brancoveanu) care a construit, aici, o bisericuta din lemn, in 1570. Domnitorul roman al Tarii Romanesti a creat imprejur un loc de refugiu fortificat. Din constructie se mai pot vedea doar o parte din zidurile de aparare, un turn, clopotnita, beciurile si staretia.

Complexul memorial Nicolae Titulescu se afla in localitatea ce-i poarta numele( in trecut, se numea Titulesti). Politianul s-a nascut la Craiova, dar mosia tatalui sau se afla in Titulesti. Aici, diplomatul roman a petrecut o buna parte a copilariei.

Citeste si: Obiective turistice in Neamt. Calatorie prin Moldova pitoreasca

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Mergem astazi in estul tarii, mai exact in judetul Vaslui, parte a regiunii istorice Moldova. Vasluiul este...
Periplul nostru prin minunata Romanie continua. Azi, ajungem langa Marea Neagra, la granita cu Ucraina, mai exact...
Judetul Timis face parte din Regiunea Istorica Banat, fiind un teritoriu de granita cu Ungaria si Serbia....