Copil, copii nascuti noaptea

Lista articolelor despre copil si copii nascuti noaptea pe AflaCum.ro

Articole despre copil si copii nascuti noaptea

Citeste cele mai noi articole despre copil si copii nascuti noaptea publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre copil si copii nascuti noaptea, pe AflaCum.ro!

Multe mamici nasc pe timp de noapte, adica in perioada cand, aparent, sunt mai putin pregatite pentru acel moment special din viata lor! Nu trebuie sa intri in panica, daca ti se intampla asa ceva. Este cumva firesc. Explicatiile exista si sunt de natura stiintifica!

De ce multi copii se nasc pe timp de noapte:

Nevoia de protectie imprimata in ADN inca din cele mai vechi timpuri. Pentru stramosii nostri, era mai sigur ca un copil sa se nasca pe timp de noapte. Tribul se putea aduna in jurul femeii aflate in travaliu, iar pradatorii aveau sanse minime sa patrunda in zona!

Copiii spun lucruri trasnite. Stim asta inclusiv din cadrul unei celebre emisiuni tv. Cand sunt, insa, foarte mici, nu doar ca spun lucruri iesite din comun, ci si fac astfel de lucruri. De exemplu, s-ar putea sa te intrebi de ce copilul tau se loveste cu capul de patut inainte de culcare. Nu te impacienta! Exista explicatii pentru acest comportament si nu numai.

8 comportamente ciudate ale copiilor si cum sa le gestionezi:

1. Isi tin respiratia. In aceasta perioada in care nu respira, copilul, cel mai probabil,tocmai a avut o criza de plans. Urmeaza imediat cam un minut in care cel mic nu mai respira. De aceea, se va schimba la fata si chiar exista riscul sa lesine. Nu te supara pe el! Nu poate controla acest comportament! Aceste episoade se pot intampla deoarece copilul este furios, speriat, in stare de soc sau cuprins de o durere fizica. Desi poate parea infricosatoare, tinerea respiratiei nu e de obicei periculoasa. Obiceiul incepe sa dispara la varsta de 4-5 ani.

A disciplina un copil nu inseamna a-l pedepsi, ci sa-l ajuti sa-si schimbe comportamentul in bine. Doar asa va deveni un adult stabil din punct de vedere emotional, care se va putea integra mai usor in societate. Tactica de disciplinare, insa, e una pentru un copil de 2 anisori si alta pentru unul de 10 ani! Altfel spus, educatia se raporteaza la varsta.

Cum sa disciplinezi copilul in functie de varsta. 1-2 ani. La aceasta varsta, cel mic se afla in faza cunoasterii brute. Ii place sa exploreze lumea, deci incearca sa nu-l privezi de curiozitate. Sigur, ai grija sa nu-l lasi singur! Un copil la aceasta varsta se poate rani cu lejeritate, nefiind constient de pericole.

De evitat:

Orice parinte isi doreste un copil care sa creasca sanatos, armonios si cu o incredere de sine la cote maxime. Pentru asta, multi parinti evita sa-si mustre copiii sau o fac superficial, crescand, astfel, in sanul familiei ceea ce cu totii numim copilul razgaiat. Asadar, corectarea comportamentului este necesara, insa trebuie facuta cu mult tact, astfel incat personalitatea si stima de sine ale celui mic sa nu fie afectate. O metoda utila de educatie ar fi ceea ce specialistii numesc critica blanda.

Cum sa iti mustri copilul fara sa-i distrugi stima de sine:

1. Ofera-i o scuza si explica problema. Poti incepe calm conversatia cu o expresie de genul: stiu ca nu ai vrut… Astfel, cel mic va intelege ca ii intelegi intentiile bune, in ciuda greselii sale. Apoi, continua fraza cu un dar urmat de explicatia impactului pe care comportamentul sau l-a declansat. Concentreaza-te pe influenta actiunilor copilului asupra celorlati. Astfel, pustiul/pustoaica va realiza ca nu e un om rau, insa, in acelasi timp, va constientiza ca trebuie sa se gandeasca mai mult asupra efectelor generate de faptele sale.

Bebelusii si copiii pana la varsta de 5 ani fac multa mizerie in timp ce mananca! E firesc. Invata multe lucruri noi in aceasta perioada. Asadar, nu-ti certa copilul si nici nu ii impune restrictii prea mari! Studiile arata ca aceasta alimentatie dezordonata ajuta la dezvoltarea copilului.

Lasa copilul sa faca mizerie cand mananca! Iata de ce e bine sa faci asta:

Devine mai putin pretentios cu mancarea. O echipa de cercetatori din Regatul Unit a efectuat un studiu la care au participat 70 copii, cu varste cuprinse intre 2 si 5 ani. Un soldatel de jcuarie a fost ingropat in farufria cu mancare a celor mici. Micutii au fost rugati sa caute obiectul. Astfel, s-a descoperit ca pustii carora le-a placut sa-si murdareasca mainile in timpul experimentului erau mai putin expusi la neofobie alimentara - o tulburare caracterizata prin reticenta de a consuma mancaruri necunoscute. In concluzie, nu te supara cand copilul tau isi imprastie macnarea pe aproape tot corpul!Acest comportament il poate ajuta sa depaseasca teama de a incerca noi arome.

Niciun parinte nu se simte bine cand vede ca un alt adult ii cearta copilul. Un astfel de moment trezeste parte antica reptiliana a creierului, cea care ne semnaleaza intotdeauna un pericol. De aceea, aproape instant, inima incepe sa bata mai tare si mai rapid, hormonii inunda organismul, iar starea fugi sau lupta este activata. Nu e usor, asadar, sa ramai echilbrat/a, insa, pentru a nu escalada conflictul, trebuie sa incerci.

Cum sa actionezi cand copilul tau este certat de altcineva:

Fa-ti simtita prezenta. Aparitia ta schimba complet dinamica conversatiei. Copilul se simte in siguranta sii protejat. Automat, adultul ce tocmai l-a mustrat pe cel mic va fi mai respectuos in fata unei persoane de varsta apropiata. In acelasi timp, isi va da seama ca nu reprezinta autoritatea finala in cazul de fata. Pentru a transmite si mai mult respect, adopta pozitia celuilalt adult. Daca sta cu mainile in sold, spre exemplu, fa si tu acelasi lucru! E o modalitate puternica de a rezolva potentialul conflict, deoarece pari sigur pe tine.

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Un copil depinde de familia sa din momentul in care s-a nascut. Legatura dintre el si parinti...
Camera copilului este un loc esential pentru viitorul sau. E, practic, locul, unde va creste, unde isi...
Viata unei femei se schimba radical, dupa nastere, deoarece trebuie sa-si asume responsabilitatea atat pentru ea, cat...
A sosit momentul mult asteptat? Ai hotarat sa devii mamica si astepti cu nerabdare un semn in...
Esti o proaspata mamica? E clar ca grijile din timpul sarcinii au devenit si mai mari, dupa...
Dezvoltarea caracterului si dezvoltarea sociala reprezinta parti majore din viata unui copil. Chiar daca acesta isi poate...