Franare, trafic

Lista articolelor despre franare si trafic pe AflaCum.ro

Articole despre franare si trafic

Citeste cele mai noi articole despre franare si trafic publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre franare si trafic, pe AflaCum.ro!

Ca sofer  trebuie sa fii vigilent in trafic, mai ales ca drumurile sunt aglomerate iar accidentele rutiere din ce in ce mai  numeroase.

Drumurule proaste, graba, aglomeratia de pe sosele sunt motive suficiente pentru a te pune in garda in ceea ce priveste comportamentul in trafic. Legea stabileste clar distanta regulamentara dintre vehicule, viteza maxima admisa de lege pe un anume sector de drum dar, acestea, stim cu totii, nu se respecta, iar pentru a nu fi implicat in vreun accident rutier, e bine sa stii cum sa-ti calculezi distanta de franare in conditii sigure.

Distanta de franare reprezinta distanta parcursa de automobile de la actionarea pedalei de frana pana la imobilizarea autovehiculului. Dupa teste diverse s-a observat ca  la o viteza de 100 km/h, distanta necesara pentru franare este de cca 39 m.

Distanta de oprire  presupune distanta parcursa in timpul de reactie (de ex. la 100 km/h, distanta parcursa pana la reactia de actionare a franei este de 27,8m/s ) si distanta parcursa in timpul franarii propriu-zise (atunci cand ai actionat pedala), la 100 km/h. este de 78 m/s.

Distanta de reactie inseamna ca la o viteza de aproximativ 100 km/h, ai nevoie cam de o secunda jumate sa realizezi ca este o problema in trafic, iar asta inseamna ca ai parcurs in acest timp cca 47 m.

Dincolo de acesti factori, exista si alte variabile ce influenteaza franarea unui automobile: greutatea masinii, conditiile de drum, starea tehnica a sistemului de franare, starea cauciucurilor etc.

Eficienta sistemului de franare poate fi verificata intr-o parcare mai mare, fara masini prin preajma. Ia-ti ca reper de actionare a franei, un marcaj existent deja si cu o ruleta de 3m sau 5m, masoara distanta necesara franarii la viteze mai mici, de 20 km/h, de 30 km/h, de 40 km/h si de 50 km/h.

In trafic, e bine sa te bazezi pe regula de 3 secunde, adica, stai la distanta de 3 secunde (asta inseamna cam lungimea a 3 masini) fata de masina aflata inaintea ta.  Regula se aplica la conditii normale de drum, dar daca vremea a proasta sau viteza e mare, se recomanda marirea distantei fata de cel aflat inaintea ta.

Permisul auto se obtine cu usurinta, daca stii regulile de circulatie si daca inveti sa te comporti cu respect in trafic. Multi dintre soferii incepatori uita complet, insa, de aceste aspecte odata ce se vad la volan. Iata cateva trucuri, care ii vor ajuta pe soferii aflati la inceput sa fie mai siguri la volan:

1. Pozitioneaza corect oglinzile laterale. O pozitionare defectuoasa a oglinzilor te va priva de urmarirea unei parti din drum. Pentru a evita zonele oarbe, regleaza oglinzile astfel incat sa vezi tot drumul din spate , dar si masina care se deplaseaza in saptele tau.

2 Obisnuieste-te cu masina. Chiar si pentru soferii cu experiente e dificil sa controleze perfect o masina necunoscuta. Tu, ca incepator, fa urmatorul exercitiu: pune pe carosabil o sticla din plastic fara capac si incearca sa mergi peste ea (sunetul sticlei iti va da de inteles daca ai reusit sau nu). Metoda te va ajuta sa te obisnuiesti mai repede cu masina.

Aglomeratia din trafic poate reprezenta o sursa cotidiana de stres, mai ales daca locuiesti intr-un oras. Drumuri proaste si neincapatoare, soferi nepoliticosi si chiar agresivi. Acestea sunt dificultatile zilnice de care te lovesti  pe principalele strazi ale unei urbe. Astazi, te invatam ce masuri poti lua pentru a rezista provocarilor din trafic si pentru a-ti mari doza de confort.

Transportul public, mersul pe bicicleta sau pe jos si folosirea unor tehnici utile de condus sunt cateva alternative care te pot tine departe de aglomeratia din trafic.

1. Calatoreste cu mijloacele de transport publice.Cea mai buna metoda de a evita traficul aglomerat este sa folosesti mijloacele de transport in comun. Rezista tentatiei de a folosi masina personala! Autobuzul, metroul, tramvaiul si troleul sun alternative pentru orice deplasare. Economisesti timp, bani si energie. De asemenea, noxele vor fi mai putine, iar natura iti va multumi;

Siguranta in trafic este cu atat mai importanta in sezonul rece, deoarece carosabilul poate fi acoperit cu zapada sau gheata.

Astfel trebuie sa va dotati masina cu cauciucuri de iarna si in caz de nevoie cu lanturi de zapada.

Iata cum se monteaza lanturile pe rotile unei masini:

In conditii normale nimeni nu se gandeste sa franeze cat se poate de repede.

Insa in caz de urgenta, acest lucru este vital.

Iata cum puteti minimaliza distantele de franare:

Daca vi se intampla adesea sa fiti tinta furiei altor soferi, atunci este absolut necesar sa fiti atenti la felul cum conduceti si sa semnalizati intotdeauna intentiile dumneavoastra.

Iata o serie de sfaturi in acest sens:

Pastrati o viteza constanta. Nu accelerati, franati sau virati brusc. Astfel ceilalti soferi vor putea anticipa mai bine miscarile dumneavoastra. Daca nu pastrati o viteza constanta puteti pune in pericol siguranta dumneavoastra si a celorlalti soferi, aflati in trafic si va puteti alege cu amenzi pentru incalcarea regulilor de circulatie.

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Daca conduceti cu prudenta, puteti fi mereu in siguranta pe carosabil si chiar sa economisiti bani. Iata...
In trafic, e bine sa fii pregatit pentru orice fel de situatii surpriza ca de exemplu sa...