Onicofagie, unghii roase

Lista articolelor despre onicofagie si unghii roase pe AflaCum.ro

Articole despre onicofagie si unghii roase

Citeste cele mai noi articole despre onicofagie si unghii roase publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre onicofagie si unghii roase, pe AflaCum.ro!

Roaderea unghiilor(onicofagia) incepe, de obicei, in copilarie. Cei mai multi scapa de acest tic in perioada adolescentei. Pentru unii, insa, gestul se permanentizeaza si devine aproape imposibil de eliminat.

Roaderea unghiilor devine o tulburare comportamentala, in cazul in care se se prelungeste la maturitate, iar persoanele afectate marturisesc ca, desi uneori ajung sa-si roada unghiile pana la sange, nu pot scapa de acest tic nervos. Iata ce poate dezvalui acest comportament repetitiv inestetic si chiar dureros. Nu e vorba doar despre stres:

1. Esti perfectionist/a. Majoritatea celor care isi rod unghiile sunt persoane suprasolicitate, potrivit unui studiu. Cercetatorii au chestionat un grup de oameni. Jumatate dintre subiecti aveau obiceiul de a-si roade unghiile, iar cealalta jumatate nu. Cei din prima categorie, care sufereau de onicofagie, s-au dovedit a fi personalitati de tip A, cu tendinte catre suprasolicitare, munca in exces, extenuare.

Onicofagia reprezinta prostul obicei al roaderii unghiilor. Este un tic nervos care se poate instala atat in perioada copilariei, dar si la maturitate. Din pacate, foarte multe dintre persoanele care deprind acest obicei nociv, cu greu isi mai pot reveni. Solutii exista, insa e nevoie de vointa, inainte de toate.

Onicofagia face parte din categoria ticurilor nervoase automutilante, alaturi de rasucirea si ruperea firelor de par (tricotilomania), scarpinarea si lezarea pielii (dermatilomania).

Cauze

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.